Terug
Gepubliceerd op 01/07/2021

Notulen  gemeenteraad

wo 23/06/2021 - 19:30 raadzaal
Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
Jurgen Bauwens, burgemeester
Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
Bram Collier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

De voorzitter opent de zitting op 23/06/2021 om 19:30.

  • Goedkeuren notulen

    • Goedkeuren notulen vorige zitting

      Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
      Jurgen Bauwens, burgemeester
      Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
      Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
      Bram Collier, algemeen directeur
      Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid
  • Openbaar

    • Algemene werking

      • Algemeen Politiereglement Politiezone Hamme/Waasmunster - goedkeuring

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        Het Algemeen Politiereglement Politiezone Hamme/Waasmunster (laatste aanpassing daterend uit 2014) wordt aangepast. Het reglement gemeentelijke administratieve sancties, dat in feite de GAS-wet - dat voornamelijk de procedures bevat - omzet in de lokale toepassing, wordt opgenomen in het algemeen politiereglement, zodat er geen 2 aparte reglementen meer bestaan. De belangrijkste inhoudelijke wijzigingen betreffen :

        • Artikel 1 - Betere formulering toepassingsgebied.
        • Deel 2 - Hoofdstuk 1 - Aanpassing definiëring openbaar domein.
        • Artikel 8 - Aanpassing "tuinwerktuigen" naar "werktuigen".
        • Artikel 9 - Aanpassing artikel rond vuurwerk naar analogie met het desbetreffende decreet.
        • Artikel 11 - Schrapping verouderde bepaling rond onwelvoeglijkheden.
        • Artikel 14 - Opname jeugdwerkactiviteiten inzake toelating vermommingen.
        • Artikel 40 - Opname artikel inzake overlast ten aanzien van de politie.
        • Artikel 43 - Opname verbod schadelijke middelen zoals lachgas.
        • Artikel 45 - Opname verbod prikkeldraad bij afsluiting percelen.
        • Hoofdstuk 4 - Opname verkeersinbreuken (verdere afhandeling is in afwachting van een in opmaak zijnde hersteldecreet).
        • Deel 3 - Integrale opname reglement gemeentelijke administratieve sancties - dit deel 3 is tot op heden een apart reglement, en bevat de praktische omzetting van de wet in een lokaal reglement.

        Dit reglement staat eveneens geagendeerd in Hamme, gezien beide gemeenten hetzelfde politiereglement dienen aan te nemen. Het reglement zal in werking treden vanaf 1 juli 2021.

        Juridisch kader

        REGELGEVING:

        • De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, in het bijzonder artikel 119 dat de bevoegdheid tot het vaststellen gemeentelijke politieverordeningen bij de gemeenteraad legt.
        • De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
        • Het decreet van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40 dat de bevoegdheid tot het vaststellen van reglementen bij de gemeenteraad legt.
        • Het Algemeen Politiereglement van de Politiezone Hamme Waasmunster zoals goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 25 juni 2014.
        • Het reglement gemeentelijke administratieve sancties zoals goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 25 juni 2014.

        OVERWEGINGEN:

        • Het Algemeen Politiereglement Politiezone Hamme/Waasmunster (laatste aanpassing daterend uit 2014) werd aangepast. Het reglement gemeentelijke administratieve sancties, dat in feite de GAS-wet - dat voornamelijk de procedures bevat - omzet in lokale regelgeving, werd opgenomen in het algemeen politiereglement, zodat er niet meer 2 aparte reglementen bestaan. 
        • Het advies van de jeugdraad van Waasmunster 27 april 2021.
        • Het advies van de politieraad van 15 juni 2021.
        • Voorliggend reglement staat geagendeerd op de gemeenteraad van Hamme in zitting van 16 juni 2021.
        Besluit

        Artikel 1: Keurt het Algemeen Politiereglement Politiezone Hamme/Waasmunster zoals hieronder beschreven goed.

        Artikel 2: Het Algemeen Politiereglement Politiezone Hamme/Waasmunster zoals goedgekeurd in de gemeenteraad in zitting van 25 juni 2014 wordt opgeheven.

        Artikel 3: Het reglement gemeentelijke administratieve sancties zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 25 juni 2014 wordt opgeheven.

        Artikel 4: Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2021.

        DEEL 1 – TOEPASSINGSGEBIED EN ALGEMENE BEPALINGEN

        Artikel 1

        §1. Dit reglement geldt met behoud van de toepassing van enige andere wetgeving.

        §2. Overtredingen van de bepalingen zoals die zijn beschreven:

        1. in dit reglement;
        2. in de burgemeestersbesluiten gegeven krachtens artikelen 133 tot en met 135 van de nieuwe gemeentewet voor zover het betreffende besluit de optie tot sanctionering expliciet vermeldt;
        3. in reglementen en verordeningen van de gemeenteraad, gegeven krachtens artikel 40§3 van het decreet over het lokaal bestuur voor zover het betreffende besluit de optie tot sanctionering expliciet vermeldt;
        4. in toegankelijkheidsregelingen van erkende natuurreservaten;

        vallen onder de toepassing van de gemeentelijke administratieve sancties, volgens de modaliteiten bepaald in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en volgens hoofdstuk 4 van dit reglement.

        §3. Het opleggen van een administratieve sanctie is onderworpen aan de procedurevoorschriften zoals voorzien in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        §4. Alle schriftelijke toestemmingen van het lokaal bestuur of andere instanties moeten op eenvoudig verzoek kunnen voorgelegd worden aan de politie en aan de aangestelde ambtenaar.

        §5. Voor alle artikelen in dit reglement, waarin geluidsnormen worden opgelegd, gelden de bepalingen uit VLAREM II, hoofdstukken 4.5, 5.32 en 6.7.

        DEEL 2 – ALGEMEEN POLITIEREGLEMENT POLITIEZONE HAMME/WAASMUNSTER

        HOOFDSTUK 1: DEFINITIES

        1. Gerucht, rumoer: Gezang, geroep, muziek of om het even welk lawaai dat zonder noodzaak wordt veroorzaakt of te wijten is aan een gebrek aan voorzorg.
        2. Overdag: Periode van 07.00u tot 19.00u.
        3. Avond: Periode van 19.00u tot 22.00u.
        4. Nacht: Periode van 22.00u tot 07.00u.
        5. Openbaar domein:
          1. De openbare weg: dat gedeelte van het gemeentelijk grondgebied bestemd voor het verkeer van personen en/of voertuigen en dat voor iedereen toegankelijk is binnen bij de wetten, besluiten en reglementen bepaalde perken, de verkeerswegen, met inbegrip van bermen, fietspaden, voetpaden, voetwegen en grachten;
          2. De plaatsen die ingericht zijn als aanhorigheden van de verkeerswegen en die onder meer bestemd zijn voor het stationeren van voertuigen, voor parken en plantsoenen en de plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek.
          3. Alle andere gedeelten van het gemeentelijk patrimonium die voor iedereen toegankelijk zijn binnen de bij wetten, decreten, besluiten en reglementen bepaalde perken.
          4. Muziek: Alle vormen van muziekemissie voortkomend van blijvende of tijdelijke geluidsbronnen.

        HOOFDSTUK 2: GAS-INBREUKEN

        1. Geluidsoverlast

        Artikel 2

        Elk gerucht of rumoer dat overdag, zonder noodzaak wordt veroorzaakt of te wijten is aan een gebrek aan voorzorg en dat van aard is de rust te verstoren, is verboden.
        Het bewijs van geluidsoverlast kan met alle mogelijke middelen geleverd worden.

        Artikel 3

        Wordt niet als hinderlijk aangezien, het geluid dat:

        1. Het gevolg is van werken aan het openbare domein of werken voor het aanleggen van openbare nutsvoorzieningen, uitgevoerd met machtiging of in opdracht van de bevoegde overheid en waarbij de nodige voorzorgen worden getroffen om overdreven of niet noodzakelijk lawaai te vermijden.
        2. Het gevolg is van werken of handelingen die bij hoogdringendheid en zonder verder uitstel dienen te geschieden ter bescherming van personen of eigendommen of ter voorkoming van rampen.
        3. Het gevolg is van werken uitgevoerd tussen 07.00u en 20.00u, behalve op zondagen en wettelijke feestdagen, waarvoor toelating werd verleend door de bevoegde overheid, of van noodzakelijke onderhoudswerken, en waarbij de nodige voorzorgen worden getroffen om overdreven of niet noodzakelijk lawaai te vermijden.
        4. Afkomstig is van een door het gemeentebestuur vergunde manifestatie, voor zover de in de vergunning opgelegde voorwaarden worden nageleefd.
        5. Voortgebracht wordt door spelende kinderen.

        Artikel 4: Werkzaamheden en hanteren van goederen

        Iedereen die een beroep uitoefent of een handel exploiteert waarbij gebruik gemaakt wordt van toestellen die buitengewoon luidruchtig zijn en van aard om de rust van de omgeving te storen, kunnen verplicht worden die toestellen te gebruiken onder de door de burgemeester vastgestelde voorwaarden, die tot doel hebben de geruchten of het lawaai te beperken, zowel qua intensiteit als qua tijd.

        Artikel 5: Voortbrengen van geluid voor het maken van reclame en publiciteit

        Het aanwenden van fluiten, sirenes, bellen, muziek, geluidsverwekkende hulpmiddelen door handelsinrichtingen, bewegende verkoopsinrichtingen, venters of leurder, opkopers van oude of nieuwe voorwerpen en dienstverleners, met het doel de aandacht te vestigen op de verkoop van een product of het verlenen van een dienst is enkel geoorloofd overdag. Het gebruik is onderworpen aan een voorafgaande schriftelijke toelating van de burgemeester of zijn afgevaardigde. Het gebruik van deze toestellen is steeds verboden op zon- en feestdagen. Hierop wordt een uitzondering gemaakt , zelfs op zon- en feestdagen, voor ijsventers tot 22.00u.

        Artikel 6: Voertuigen met luidsprekers

        Het gebruik van luidsprekers of een radio-installatie die met het oog op het maken van reclame of propaganda, aangebracht zijn op of in voertuigen is onderworpen aan een voorafgaande schriftelijke toelating van de burgemeester of zijn afgevaardigde. In deze toelating kunnen bijzondere voorwaarden worden opgelegd.

        Artikel 7: Muziek

        §1. Voor alle muziekactiviteiten, ongeacht hun locatie, gelden de regels opgenomen in VLAREM II. Het college van burgemeester en schepenen kan geval per geval strengere normen en bijkomende voorwaarden opleggen.

        §2. Straatmuzikanten moeten geen voorafgaande machtiging bekomen hebben om op te treden, op voorwaarde dat:

        1. Hun optreden geen oorzaak is van of aanleiding kan geven tot verstoring van de openbare orde of rust
        2. Hun uitvoering of optreden geen verkeershinder veroorzaakt, noch de vrije doorgang van voetgangers op het trottoir belet.
        3. De omstanders niet worden lastig gevallen en hun uitvoering of optreden geen doelbewuste bedelarij is.
        4. De muziek  niet elektronisch versterkt is en niet storend voor de omgeving of voor andere aan gang zijnde en toegelaten evenementen.

        §3. Het is verboden muziek in voertuigen te produceren die hinderlijk hoorbaar is buiten het voertuig. Er wordt enkel een uitzondering toegestaan voor voertuigen voor reclame en publiciteit, zoals opgenomen in artikel 4 en 5 van dit reglement.

        Artikel 8: Werktuigen

        §1. Onverminderd artikel 3 is het gebruik van werktuigen aangedreven door ontploffingsmotoren of elektrische motoren verboden tussen 20.00u en 08.00u. Op zondagen en wettelijke feestdagen is het gebruik van dergelijke werktuigen volledig verboden, behalve voor grasmaaiers, waarvan het gebruik op zon- en feestdagen tussen 10.00u en 12.00u geoorloofd is.

        §2. De verbodsbepalingen in dit artikel zijn niet van toepassing op de normale exploitatie en bedrijfsuitoefening van alle ondernemingen die over de vereiste vergunningen beschikken.

        Artikel 9: Vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen, wensballonnen en vogelschrikkanonnen

        §1. Enkel in de nacht van oud naar nieuw tussen 23.00 u en 01.00 u is het afsteken van vuurwerk toegelaten.

         §2. In afwijking van paragraaf 1 kan de gemeente voor uitzonderlijke gebeurtenissen vooraf de toestemming verlenen om op een beperkt aantal plaatsen en gedurende een beperkte periode vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen of carbuurkanonnen af te vuren. De gemeente bepaalt de voorwaarden voor het aanvragen en afleveren van die toestemming.

        Het is te allen tijde verboden wensballonnen op te laten.

        §3. Het gebruik van al dan niet automatische vogelschrikkanonnen of gelijksoortige toestellen, met inbegrip van toestellen die, al dan niet elektronisch verstrekt het geluid laten horen van krijsende vogels, om vogels te verjagen ter bescherming van de akkerbouw, tuinbouw en fruitteelt is enkel toegestaan mits voorafgaande schriftelijke toelating van de burgemeester. De aanvraag moet gemotiveerd worden en moet de beoordeling van de mogelijke hinder van de installatie mogelijk maken. In de toelating kunnen bijzondere voorwaarden worden opgelegd.

        §4. De toelating kan worden geschorst of ingetrokken indien de toelatingsvoorwaarden niet worden nageleefd of het bestaan van overmatige hinder wordt vastgesteld.

        Artikel 10: Lawaai door dieren

        Dieren mogen geen abnormale hinder veroorzaken voor de omwonenden door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs. Derhalve zijn de houders van dieren verplicht hun dieren op een degelijke wijze onderdak en verzorging te verlenen. De houders van de dieren waarvan het geluid de rust van de omwonenden stoort of als overdreven hinderlijk kan beschouwd worden, zijn strafbaar.

        2. Openbare veiligheid en vlotte doorgang

        2.1 Algemeen

        Artikel 11

        Het is verboden op het openbaar domein en op plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn, een activiteit uit te oefenen die de openbare veiligheid of de veilige en vlotte doorgang in het gedrang kan brengen.

        Artikel 12

        Het is verboden fietsen, bromfietsen en andere voertuigen te plaatsen voor de ingangen van private woningen.

        2.2 Manifestaties, optochten en samenscholingen op een openbare plaats

        Artikel 13

        Iedere manifestatie, optocht, meeting, voordracht en toespraak op een openbare plaats is onderworpen aan een toelating van de gemeente. De houders van deze toelating moeten zich schikken naar de voorwaarden opgenomen in dit toelatingsbesluit en de bevelen van de politie. Eenzelfde toelating is vereist voor meetings in huizen of lokalen gericht tot of hoorbaar door het publiek dat zich op de openbare weg bevindt. Deelname aan een manifestatie waarvoor geen toelating werd gegeven is strafbaar.

        Artikel 14

        §1. Het dragen van vermommingen is verboden gedurende iedere manifestatie.

        §2. Enkel tijdens jeugdwerkactiviteiten, de vieringen van carnaval of middels toelating van het college van burgemeester en schepenen naar aanleiding van specifieke festiviteiten is het toegelaten zich te maskeren of te vermommen.

        §3. Gemaskerde en vermomde personen zijn verplicht zich te identificeren en hun vermommingen te verwijderen op het eerste verzoek van de politie.

        Artikel 15

        Het is verboden:

        1. De noodseinen of andere tekens, door de politie en andere hulpdiensten gebruikt, na te bootsen.
        2. Voor burgers om kledij van burgerlijke of militaire overheid te dragen.

        2.3 Nummeren van gebouwen, plaatsen van verkeers- en straatnaamborden en leidingen van openbaar nut

        Artikel 16

        Het gemeentebestuur duidt de nummering van de gebouwen aan; enkel het door het gemeentebestuur aangeduide nummer mag door de bewoner of eigenaar worden aangebracht. Eigen nummering mag niet aangebracht worden. Wordt door de bewoner of eigenaar het aangeduide nummer niet aangebracht dan zal het gemeentebestuur zelf het nummer aanbrengen op kosten en risico van de betrokkene.

        Artikel 17

        De eigenaar en gebruiker van een gebouw moet op de gevel ervan, of afsluitingsmuren langsheen de openbare weg gelegen, de plaatsing door het gemeentebestuur dulden van straatnaamborden, verkeersborden, houders van leidingen van openbaar net en veiligheid of andere toestellen van openbaar belang. Hij zal er alle vereiste werken aan laten uitvoeren.

        Artikel 18

        De eigenaar of gebruiker van een gebouw moet, indien de afbraak of verandering ervan de verplaatsing nodig maakt van een toestel van openbaar nut, op voorhand de burgemeester en de eigenaar of exploitant ervan verwittigen.

        Artikel 19

        Het is verboden de straatnaamborden, huisnummers of elke andere aanduiding van openbaar belang te bedekken, weg te nemen, te veranderen of te beschadigen en de uithangborden en plakbrieven af te rukken, ze te bevuilen of onleesbaar te maken.

        2.4   Privaat gebruik van de openbare weg

        Artikel 20

        Elk privaat gebruik van de openbare weg is verboden zonder voorafgaande toelating van de bevoegde overheid.

        Artikel 21

        Het plaatsen van tafels, banken, stoelen, koopwaren of andere voorwerpen op de openbare weg is verboden, tenzij voorafgaande schriftelijke vergunning van het college van burgemeester en schepenen.

        Artikel 22

        Terrassen en uitstallingen geplaatst zonder vergunning of in strijd met de bepalingen van de vergunning worden beschouwd als een wederrechtelijke inname van de openbare weg. Deze moeten op politiebevel onmiddellijk worden verwijderd. Indien aan het bevel geen gevolg wordt gegeven, zullen zij ambtshalve, op kosten en risico van hun eigenaar en/of gebruikers worden weggenomen.

        Artikel 23

        Het is verboden zonder machtiging van de beheerder van de weg en van het gemeentebestuur op privé-initiatief op of over de openbare weg, toestellen of andere verbindingen aan te brengen.

        Artikel 24

        De politie kan van rechtswege en op kosten van de overtreder alle private voorwerpen van de openbare weg verwijderen als ze de veiligheid bedreigen, de doorgang hinderen of zonder voorafgaande toelating werden aangebracht.

        2.5 Inname openbaar domein

        Artikel 25

        De inname van het openbaar domein voor het uitvoeren van werken op last van particulieren is in principe verboden. Het college van burgemeester en schepenen kan hiervoor wel een vergunning toestaan.

        Artikel 26

        Bij inname van het openbaar domein voor het uitvoeren van werken dienen de werken onmiddellijk na het plaatsen van schutsels, hekken of stellingen aangevangen te worden en zonder onderbreking voortgezet ten einde binnen de kortst mogelijke tijd voltooid te zijn. In geval van onderbreking van de werken zullen de afsluitingen weggenomen worden of op de lijnrichting herplaatst worden zodat zij het verkeer niet belemmeren.

        Artikel 27

        Het is verboden, hetzij van boven, hetzij van binnen, uit de huizen puin- of bouwstoffen op het openbaar domein, in de riool of in de waterlopen te werpen. Deze moeten met zorg beneden gelaten worden en zodanig tegen het gebouw of tegen het schutsel gelegd worden dat het verkeer niet belemmerd wordt. Voor het invallen van de duisternis zullen deze weggenomen worden. De voertuigen die de bouwmaterialen aanbrengen of aarde en steengruis weghalen moeten binnen de omheining van de eigendom rijden. Waar dit onmogelijk is, moeten zij langs het gebouw, maar nooit dwars over de openbare weg worden geplaatst.

        Artikel 28

        Afsluitingen, hekken, stellingen of containers op het openbaar domein moeten behoorlijk verlicht worden, van zonsondergang tot zonsopgang op kosten en verantwoordelijkheid van de plaatser.

        Artikel 29

        Onmiddellijk na de voltooiing van het grof werk en het onder dak brengen van de gebouwen langsheen de openbare weg moet de aannemer de afsluitingen, hekken of stellingen doen wegnemen en het gedeelte van de openbare weg, door de werk- en bergplaatsen ingenomen, helemaal zuiveren van bouwmaterialen, steengruis of vuilnis. Hij moet de weg voor het openbaar verkeer heropenen en in zijn vorige staat brengen op zijn kosten. Hetzelfde zal gebeuren in geval van onderbreking van de werken. Bouwmaterialen of puin die binnen de bepaalde tijd niet zijn weggehaald kunnen op politiebevel van ambtswege worden weggevoerd op kosten van de aannemer of de eigenaar.

        Artikel 30

        Het gemeentebestuur mag te allen tijde tijdens de duur van de werken nazicht uitoefenen en daartoe afgevaardigden aanstellen. De eigenaars, aannemers of hun aangestelde zullen bij dit nazicht hun medewerking moeten verlenen. Indien vastgesteld wordt dat er is afgeweken van de voorwaarden door dit reglement bepaald of in de toelating gesteld, indien het gebruikte materiaal van gelijk welke aard bestemd voor de opbouw of dienstig voor de herstellingen of anderzijds de vereiste hoedanigheid om waarborgen tegen ongevallen te bieden, niet bezit, zullen de werken onmiddellijk stop gezet worden. De verantwoordelijke van de gemeente zal daarvan verslag opmaken en voor uitspraak aan de burgemeester voorleggen.

        Artikel 31

        Wanneer er langs de openbare wegen grachten gelegen zijn die dienen overwelfd te worden, dan kan deze slechts overwelfd worden na machtiging van de bevoegde overheid.

        3. Veiligheid op de openbare weg

        Artikel 32: Verkeer van dieren

        §1. Het is verplicht de hond vanwaar men eigenaar is of waarover men de feitelijke bewaking heeft aan de leiband te houden aan het volledig openbaar domein, in bossen en natuurreservaten; met uitzondering van hulphonden en diensthonden en op hondenloopzones ingericht door het gemeentebestuur.

        §2. Het is verboden kwaadaardige of woeste dieren te laten rondlopen op gedeelten van niet afgesloten private eigendommen om de toegang van de woning te bereiken.

        Artikel 33: Plaatsen waar manifestaties en vertoningen plaats hebben

        Het maximum toegelaten personen moet, volgens de door de overheid voorgeschreven wijze, zichtbaar worden aangebracht aan de hoofdingang van het gebouw of van het evenement. De exploitant van het gebouw en de inrichter van de manifestatie zijn verplicht op de maximaal toegelaten personen controle te houden.

        Artikel 34: Verplichtingen van de burger in geval van brand

        §1. Brandmonden gelegen in een openbare plaats moeten steeds vrij blijven voor gebruik en gemakkelijk toegankelijk gehouden worden.

        §2. Personen die niet noodzakelijk zijn voor het bestrijden van brand of van andere gevaren moeten zich verwijderen op verzoek van de politie of de brandweer.

        Artikel 35: Bestrijden van sneeuw en ijs

        §1. Bij vriesweer is het verboden, om welke reden ook, water op de openbare weg te gieten of te laten vloeien.

        §2. Bij ijzel zijn de inwoners verplicht op het trottoir langsheen de woning of het pand zand, as, zaagsel of een andere slipwerende stof te strooien, zodat het veilig verkeer van de voetgangers verzekerd is.

        §3. Bij sneeuw zullen zij zo spoedig mogelijk het trottoir van sneeuw of ijs ontdoen. Bij overmacht wanneer uit oorzaak van hevige vorst de aangevroren sneeuw niet met gewone middelen te verwijderen is, zal voor de gladde trottoirs op dezelfde wijze gehandeld worden als bij ijzel.

        §4. De inwoners zorgen ervoor dat de weggeruimde sneeuw of het ijs, naar de uiterste rand van het voetpad of de stoep wordt gebracht, zodat er voor de voetgangers voldoende ruimte overblijft en er tevens voldoende openingen aanwezig zijn voor het afvloeien van het dooiwater. Er moet op gelet worden dat de brandkranen en rioolputten vrij blijven. Bij een te smal voetpad of stoep zal de sneeuw of ijs op de weg opgehoopt worden, zo dicht mogelijk bij de boordsteen van het voetpad of de stoep, maar op die wijze dat de greppels en rioolmonden vrij blijven.

        §5. Voor de openbare gebouwen berust de uitvoering van de verplichtingen vermeld onder §1 tot §4 van dit artikel bij de huisbewaarders of portiers en voor de huizen door verschillende gezinnen bewoond, dienen deze verplichtingen uitgevoerd door de bewoners van het gelijkvloers langs de straatzijde. Bij ontstentenis van bewoning op het gelijkvloers, dient de verplichting uitgevoerd te worden door de bewoners van de hoger gelegen verdieping. 

        Artikel 36: Snoeien van bomen en planten op eigendommen langs de openbare weg

        De gebruiker of de eigenaar van een onroerend goed is verplicht iedere boom of plant te snoeien zodat geen enkele tak ervan:

        1° Op minder dan 4.50m van de grond boven de rijbaan hangt.

        2° Op minder dan 2.50m van de grond boven de gelijkgrondse berm of boven het voetpad hangt.

        3° De stabiliteit van de installaties voor openbare verlichting in het gedrang brengt of het uitgestraalde licht ervan in belangrijke mate verhindert.

        4° Het normale uitzicht op de openbare weg belemmert in de nabijheid van bochten en kruispunten.

        5° De zichtbaarheid van verkeersborden in het gedrang brengt.

        4. Bevuiling door en geurhinder van dieren

        Artikel 37

        §1. De eigenaars, bezitters of bewakers van dieren zijn ertoe gehouden te voorkomen dat openbare plaatsen (met uitzondering van speciaal daartoe ingerichte plaatsen), huisdrempels of gevels bevuild worden door hun dieren.

        §2. De begeleider of eigenaar van het dier is verplicht de uitwerpselen of enige andere bevuiling door het dier, ook in de hondentoiletten, onmiddellijk te verwijderen en het bevuilde te reinigen. De uitwerpselen van honden mogen alleen worden gedeponeerd in de gemeentelijke afvalkorven of meegegeven worden met het restafval.

        §3. Visueel gehandicapten en andere mindervaliden die gebruik van een hond als begeleider vallen niet onder de toepassing van de vorige bepalingen.

        §4. Is het bevuilde een voet- of fietspad en kan de eigenaar, de bezitter of bewaker van het dier, dat de bevuiling veroorzaakt heeft, niet onmiddellijk gevonden worden, of is hij niet in de mogelijkheid het bevuilde te reinigen, dan is de bijzonderste bewoner of de huisbewaarder van ieder gebouw, gelegen langs de openbare weg, verplicht zo spoedig mogelijk het bevuilde te reinigen; de tussenkomst van deze personen belet niet dat de eigenaar, bezitter of bewaker van het dier in overtreding is.

        Artikel 38: Reinigen van de openbare weg

        §1. De hoofdbewoner, hoofdgebruiker of de bewoner van de benedenverdieping van ieder gebouw of ander onroerend goed moet instaan voor de reinheid van de aangelegde berm en het trottoir voor het eigendom dat hij bezit, gebruikt of bewoont. Bij ontstentenis van bewoning op het gelijkvloers, dient de verplichting uitgevoerd te worden door de bewoners van de hoger gelegen verdieping.  Deze dienen in zodanige staat te worden onderhouden dat het gebruik ervan door de voetgangers op geen enkele wijze gehinderd wordt, zelfs niet door onkruid of gewassen die op zijn grond staan. Voor leegstaande gebouwen en bij onbebouwde percelen rust deze verplichting op de eigenaar.

        §2. Het is verboden de aangelegde bermen en voetpaden te reinigen tussen 22.00u en 07.00u.

        §3. Iedereen die, op om het even welke wijze, de openbare weg heeft bevuild of laat bevuilen, zelfs onrechtstreeks, moet er voor zorgen dat deze onverwijld opnieuw proper gemaakt wordt. Onverminderd de bij dit reglement voorziene straffen kan het gemeentebestuur op kosten van de overtreder de voorwerpen doen weghalen die zouden neergelegd, geworpen of achtergelaten zijn op de openbare weg.

        Artikel 39: Afval en voorwerpen op de openbare weg

        §1. Het is verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester vuilnis en alle soorten afval te bewaren, te storten en/of achter te laten op het openbaar domein, behalve op de daartoe door de bevoegde overheid aangeduide plaatsen en wijze. Huisvuil mag pas de dag voor de afhaling vanaf 20.00u en tot de afhandeling zelf worden buiten gezet.

        §2. Het is verboden te urineren en uitwerpselen achter te laten langs of op de openbare wegen, behalve in de daartoe ingerichte plaatsen.

        §3. Alle overblijfselen en ingrediënten van het wassen of reinigen van voertuigen, zoals modder, vet, olie, aarde, zeep of andere schoonmaakproducten en detergenten moeten zorgvuldig van de openbare weg verwijderd worden.

        5. Overlast ten aanzien van de politie

        Artikel 40

        Het is verboden, behoudens in geval van gerechtvaardigde reden, de bevelen of richtlijnen van een politieambtenaar, gegeven in het kader van het handhaven of herstel van de openbare rust, veiligheid, gezondheid, zindelijkheid of gegeven in het kader van de bestrijding of voorkoming van overlast, niet na te leven.

        6. Diverse bepalingen

        Artikel  41: Woonwagens

        Zij die in woonwagens verblijven mogen slechts de tijd, nodig voor de doortocht op het grondgebied van de gemeente verblijven met een maximum van 12 uur, tenzij de burgemeester hiervoor een afwijking toelaat.

        Artikel 42: Verhuizingen

        Geen verhuizing mag plaats hebben tussen 22.00u en 07.00u tenzij bij dringende noodzakelijkheid en wanneer de lokale politie hiervan vooraf in kennis werd gesteld

        Artikel 43: Schadelijke middelen
        Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas (distikstofmonoxide, N2O) te verhandelen of te bezitten indien de handel of het bezit gericht is op het oneigenlijk gebruik van het middel met als doel het bekomen van een roeseffect. De politie kan de schadelijke middelen in beslag nemen.

        Artikel 44: Zwemmen

        Het is verboden om te zwemmen in voor het publiek toegankelijke waterlopen, vijvers en plassen.

        Artikel 45: Afsluitingen en onderhoud van private percelen

        Onverminderd de bepalingen van huidig reglement is het verboden langsheen de openbare weg omheiningen aan te brengen of in stand te houden in prikkeldraad, tenzij deze afsluitingen door een boordgracht of een zijberm van minstens 1,50 m gescheiden zijn van elke rijbaan, fietspad, voetpad of begaanbare berm.

        HOOFDSTUK 3: GEMENGDE INBREUKEN

        1. Lichtgemengde inbreuken

        Artikel 46 (artikel 461 en 463 van het strafwetboek)

        Hij die een zaak die hem niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, is schuldig aan diefstal.

        Artikel 47  (artikel 526 van het strafwetboek)

        Het is verboden grafstenen, gedenktekens, monumenten, standbeelden of andere voorwerpen die tot algemeen nut of tot openbare versiering bestemd zijn en door de bevoegde overheid of met haar machtiging zijn opgericht, te vernielen, neer  te halen, te verminken of te beschadigen.

        Artikel 48 (artikel 534bis van het strafwetboek)

        Het is verboden om, zonder toestemming graffiti aan te brengen op roerende of onroerende goederen.

        Artikel 49  (artikel 534ter van het strafwetboek)

        Het is verboden om opzettelijk andermans onroerende eigendommen te beschadigen.

        Artikel 50  (artikel 537 van het strafwetboek)

        Het is verboden om kwaadwillig een of meer bomen om te hakken of zodanig te snijden, te verminken of te ontschorsen dat ze vergaan. Het is eveneens verboden enten te vernielen.

        Artikel 51 (artikel 545 van het strafwetboek)

        Het is verboden om grachten geheel of ten dele te dempen, levende of dode hagen uit te rukken of af te hakken, landelijke of stedelijke afsluitingen te vernielen en grenspalen, hoekbomen of andere bomen geplant of erkend om grenzen tussen verschillende erven te bepalen, te verplaatsen of te verwijderen.

        Artikel 52 (artikel 559, 1° van het strafwetboek)

        Het is verboden om opzettelijk andermans roerende goederen te beschadigen of te vernielen.

        Artikel 53 (artikel 561, 1° van het strafwetboek)

        Het is verboden zich schuldig te maken aan  nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan gestoord worden.

        Artikel 54 (artikel 563, 2° van het strafwetboek)

        Het plegen opzettelijk beschadigen van stedelijke of landelijke afsluitingen, uit welke materialen ook gemaakt, is strafbaar als lichte inbreuk.

        Artikel 55 (artikel 563, 3° van het strafwetboek)

        Het plegen van feitelijkheden of lichte gewelddaden tegenover een andere persoon is strafbaar als lichte inbreuk wanneer er niemand gewond of geslagen werd en wanneer de feitelijkheden niet tot de klasse van beledigingen behoren. Ook het opzettelijk werpen van voorwerpen die anderen kunnen hinderen of bevuilen is strafbaar.

        Artikel 56 (artikel 563bis van het strafwetboek)

        Elkeen die zich in de voor publiek toegankelijke plaatsen begeeft met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen, zodat hij/zij niet herkenbaar zijn, is strafbaar.

        2.      Zware inbreuken

        Artikel 57 (artikel 398 van het strafwetboek)

        Het opzettelijk toebrengen van verwondingen of slagen is strafbaar .

        Artikel 58 (artikel 448 van het strafwetboek)

        Het is strafbaar om iemand te beledigen, hetzij door geschriften, prenten of zinnebeelden in de omstandigheden bepaald in artikel 444 van het strafwetboek.

        Artikel 59 (artikel 521, 3° van het strafwetboek)

        Gehele of gedeeltelijke vernieling of onbruikbaarmaking, met het oogmerk om te schaden, van rijtuigen, wagons en motorvoertuigen zijn strafbaar als zware inbreuk.

        HOOFDSTUK  4: VERKEER

        1. Overtredingen van de eerste categorie

        Artikel 60 (art. 22bis, 4° van de wegcode)

        Binnen de woonerven en de erven, is het parkeren verboden, behalve:

        • Op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter ‘P’ aangebracht is;
        • Op plaatsen waar een verkeersbord het toelaat.

        Artikel 61 (art. 22ter.1, 3° van de wegcode)

        Op de openbare wegen voorzien van verhoogde inrichtingen, die aangekondigd zijn door de verkeersborden A14 en FB7, of die op de kruispunten alleen aangekondigd zijn door de verkeersborden 414, of die gelegen zijn binnen een zone afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b, is stilstaan en parkeren verboden op deze inrichtingen, behoudens plaatselijke reglementering.

        Artikel 62  (art.22 sexies 2 van de wegcode)

        In voetgangerszones is het parkeren verboden.

        Artikel 63 (art. 23.1, 2° van de wegcode)

        Elk stilstaand of geparkeerd voertuig moet worden opgesteld:

        • buiten de rijbaan op de gelijkgrondse berm of, buiten de bebouwde kommen, op eender welke berm;
        • indien het een berm betreft die de voetgangers moeten volgen, moet langs de buitenkant van de openbare weg een begaanbare strook van ten minste 1,50 meter breed vrijgelaten worden;
        • indien de berm niet breed genoeg is, moet het voertuig gedeeltelijk op de berm en gedeeltelijk op de rijbaan opgesteld worden;
        • indien er geen bruikbare berm is, moet het voertuig op de rijbaan opgesteld worden.

        Artikel 64 (art. 23.2, lid 1, 1) tot 3) en art. 23.2 lid 2 van de wegcode)

        Elk voertuig dat volledig of ten dele op de rijbaan opgesteld is, moet geplaatst worden:

        1° zover mogelijk van de aslijn van de rijbaan;
        2° evenwijdig met de rand van de rijbaan, behoudens bijzondere plaatsaanleg;
        3° in één enkele file.

        Motorfietsen zonder zijspan of aanhangwagen mogen evenwel haaks op de rand van de rijbaan parkeren voor zover zij daarbij de aangeduide parkeermarkering niet overschrijden.

        Artikel 65 (art. 23.3 van de wegcode)

        Fietsen en tweewielige bromfietsen moeten buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken, behalve op plaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.I.3°.f van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politíe van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

        Artikel 66 (art. 23.4 van de wegcode)

        Motofietsen mogen buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer van het gebruik van de openbare weg opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken.

        Artikel 67 (art. 24, lid 1, 2°, 3°, 4° en 7° tot 10° van de wegcode)

        Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid:

        • op 3 meter of meer doch op minder dan 5 meter van de plaats waar de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden;
        • op de rijbaan op 3 meter of meer doch op minder dan 5 meter voor de oversteekplaatsen voor voetgangers en de oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen;
        • in de nabijheid van de kruispunten, op minder dan 5 meter van de verlenging van de naastbij gelegen rand van de dwarsrijbaan, behoudens plaatselijke reglementering;
        • op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten op de kruispunten, behoudens plaatselijke reglementering;
        • op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten buiten de kruispunten behalve voor voertuigen waarvan de hoogte, lading inbegrepen, niet meer dan 1,65 m bedraagt, wanneer de onderkant van die verkeerslichten zich ten minste 2 meter boven de rijbaan bevindt;
        • op minder dan 20 meter voor de verkeersborden behalve voor voertuigen waarvan de hoogte, ladíng inbegrepen, niet meer dan 1,65 m bedraagt, wanneer de onderkant van die verkeersborden zich ten minste 2 meter boven de rijbaan bevindt.

        Artikel 68 (art. 25.1 1°, 2°, 3°, 5°, 8°, 9°, 10°, 11°, 12°, 13° van de wegcode)

        Het is verboden een voertuig te parkeren:

        • op minder dan 1 meter zowel voor als achter een ander stilstaand of geparkeerd voertuig en op elke plaats waar het voertuig het instappen in of het wegrijden van een ander voertuig zou verhinderen;
        • op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een autobus-, trolleybus- of tramhalte aanwijst;
        • voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht;
        •  op elke plaats waar het voertuig de toegang tot buiten de rijbaan aangelegde parkeerplaatsen zou verhinderen;
        • buiten de bebouwde kommen op de rijbaan van een openbare weg waarop het verkeersbord B9 is aangebracht;
        • op de rijbaan wanneer deze verdeeld is in rijstroken, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a of E9b is aangebracht;
        • op de rijbaan langs de gele onderbroken streep, bedoeld in artikel 75.1.2° van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
        • op rijbanen met tweerichtingsverkeer tegenover een ander stilstaand of geparkeerd voertuig, wanneer twee andere voertuigen daardoor elkaar moeilijk zouden kunnen kruisen;
        • op de middelste rijbaan van een openbare weg met drie rijbanen;
        • buiten de bebouwde kommen, langs de linkerkant van een rijbaan van een openbare weg met twee rijbanen of op de middenberm die deze rijbanen scheidt.

        Artikel 69 (art. 27.1.3 van de wegcode)

        Het is verboden onjuiste aanduidingen op de schijf te laten verschijnen. De aanduidingen van de schijf mogen niet gewijzigd worden voordat het voertuig de parkeerplaats verlaten heeft.

        Artikel 70 (art. 27.5.1, 27.5.2 en 27.5.3 van de wegcode)

        Het is verboden op de openbare weg motorvoertuigen die niet meer kunnen rijden en aanhangwagens langer dan vierentwintig uur na elkaar te parkeren.

        Binnen de bebouwde kommen is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te parkeren, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.

        Het is verboden op de openbare weg reclamevoertuigen langer dan drie uur na elkaar te parkeren.

        Artikel 71 (art. 27bis van de wegcode)

        Het niet hebben aangebracht van de speciale kaart bedoeld in artikel 27.4.3 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg of het door artikel 27.4.1 van hetzelfde besluit hiermee gelijkgesteld document op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het op een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap geparkeerde voertuig.

        Artikel 72 (art. 70.2.1 van de wegcode)

        Verkeersborden E1, E3, E5, E7 en van type E9 betreffende het stilstaan en het parkeren niet in acht nemen.

        Artikel 73 (art. 70.3 van de wegcode)

        Het verkeersbord E11 niet in acht nemen.

        Artikel 74 (art. 77.4 van de wegcode)

        Het stilstaan of parkeren is verboden op markeringen van verkeersgeleiders en verdrijvingsvlakken.

        Artikel 75 (art. 77.5 van de wegcode)

        Het stilstaan of parkeren is verboden op witte markeringen bedoeld in artikel 77.5 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg die de plaatsen afbakenen waar de voertuigen moeten staan.

        Artikel 76 (art. 77.8 van de wegcode)

        Het stilstaan of parkeren is verboden op de dambordmarkering die bestaat uit witte vierkanten die op de grond zijn aangebracht.

        Artikel 77 (art. 68.3 van de wegcode)

        Het niet in acht nemen van het verkeersbord C3 wanneer deze inbreuken vastgesteld worden door automatisch werkende toestellen.

        Artikel 78 (art. 71 van de wegcode)

        Het niet in acht nemen van het verkeersbord F103 wanneer deze inbreuken vastgesteld worden door automatísch werkende toestellen.

        2. Overtredingen van de tweede categorie

        Artikel 79 (art. 74, lid 1, 1°, 2°, 4°, 5° en 6° van de wegcode)

        Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid:

        • op de trottoirs en, binnen de bebouwde kommen, op de verhoogde bermen, behoudens plaatselijke reglementering;
        • op de fietspaden en op minder dan 3 meter van de plaats waar de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden;
        • op de oversteekplaatsen voor voetgangers, op de oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen en op de rijbaan op minder dan 3 meter voor deze oversteekplaatsen;
        • op de rijbaan in de onderbruggingen, in de tunnels en behoudens plaatselijke reglementering onder de bruggen;
        • op de rijbaan nabij de top van een helling en in een bocht wanneer de zichtbaarheid onvoldoende is.

        Artikel 80 (art. 25.1, 4°, 6°, 7° van de wegcode)

        Het is verboden een voertuig te parkeren:

        • op de plaatsen waar de voetgangers en de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen op de rijbaan moeten komen om omheen een hindernis te gaan of te rijden;
        • op de plaatsen waar de doorgang van spoorvoertuigen zou belemmerd worden;
        • wanneer de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden.

        Artikel 81 (art. 25.1, 14° van de wegcode)

        Het is verboden een voertuig te parkeren op de parkeerplaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°, c van het koninklijk besluit van I december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg behalve voor de voertuigen gebruikt door personen met een handicap die in het bezit zijn van een speciale kaart zoals bedoeld in artikel 27.4.1 of 27.4.3 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

        DEEL 3 - REGLEMENT GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES

        HOOFDSTUK 1: SANCTIES

        1. Soorten sancties

        Artikel 82

        Een inbreuk op dit reglement kan gesanctioneerd worden met één van volgende sancties:

        1. Een administratieve geldboete die maximaal 350 euro bedraagt voor een meerderjarige. De minderjarige die de volle leeftijd van zestien jaar heeft bereikt op het ogenblik van de feiten, kan het voorwerp uitmaken van een administratieve geldboete, zelfs wanneer deze persoon op het ogenblik van de beoordeling van de feiten meerderjarig is geworden. Een administratieve geldboete voor een minderjarige bedraagt maximaal 175 euro.
        2. De administratieve schorsing van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning.
        3. De administratieve intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning.
        4. De tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van een inrichting.

        2. De administratieve geldboete

        Artikel 83

        De administratieve geldboete bedoeld in artikel 82 van dit reglement wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.

        Artikel 84

        De inning van de administratieve geldboetes verloopt zoals bepaald in artikel 33 van de wet van 24 juni 2013.

        Artikel 85

        De onmiddellijke betaling van de administratieve geldboetes verloopt zoals bepaald in hoofdstuk 5 van de wet van 24 juni 2013.

        Artikel 86

        §1. De administratieve geldboetes verjaren na vijf jaar, te rekenen vanaf de datum waarop ze betaald moeten worden.

        §2. Deze termijn kan gestuit worden zoals bepaald in artikel 43 van de wet van 24 juni 2013.

        3. De administratieve schorsing of intrekking van een door de gemeente verleende toestemming of vergunning en de tijdelijke of definitieve sluiting van een inrichting

        Artikel 87

        De schorsing, de intrekking en de sluiting, bedoeld in artikel 82 van dit reglement worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen.

        Artikel 88

        De aangewezen ambtenaar verstuurt een voorafgaande verwittiging. Hierin staat dat er een inbreuk werd vastgesteld en dat een sanctie zal opgelegd worden indien de inbreuk wordt gehandhaafd of bij een volgende inbreuk. De waarschuwing moet een uittreksel bevatten van het overtreden reglement en dient per aangetekend schrijven te gebeuren.

        Artikel 89

        Vervolgens wordt aan de overtreder per aangetekend schrijven meegedeeld dat er aanwijzingen zijn dat er nog steeds een inbreuk is en dat het college van burgemeester en schepenen overweegt een sanctie (schorsing of intrekking van de vergunning, sluiting van de inrichting) op te leggen. Bij deze mededeling deelt men ook mee waar en wanneer het dossier kan worden ingekeken, waar en wanneer betrokkene zal worden gehoord en dat hij zich mag laten bijstaan of vertegenwoordigen door een raadsman.

        1. Proportionele sancties en geval van herhaling

        Artikel 90

        De administratieve sanctie is proportioneel in functie van de zwaarte van de feiten en in functie van eventuele herhaling, zonder evenwel het wettelijk voorziene maximum te overschrijden.

        Artikel 91

        Herhaling bestaat wanneer de overtreder reeds werd gesanctioneerd voor eenzelfde inbreuk binnen de 24 maanden voorafgaand aan de nieuwe vaststelling van de inbreuk.

        2. Samenloop van overtredingen

        Artikel 92

        De vaststelling van meerdere samenlopende inbreuken op dezelfde reglementen of verordeningen geeft aanleiding tot één enkele administratieve sanctie, in verhouding tot de ernst van het geheel van de feiten.

        Artikel 93

        Bij samenloop van een overtreding waarvoor een administratieve geldboete voorzien is én een overtreding waarvoor een administratieve schorsing of intrekking van een door de gemeente afgeleverde toestemming of vergunning of een administratieve sluiting van een instelling, wordt alleen de schorsing, intrekking of sluiting uitgesproken.

        HOOFDSTUK 2: PLAATSVERBOD

        Artikel 94

        §1. De burgemeester kan een tijdelijk plaatsverbod opleggen conform artikel 134sexies Nieuwe Gemeentewet, zoals voorzien door artikel 47 van de wet van 24 juni 2013.

        §2. Inbreuken op het plaatsverbod zoals bepaald in vorige paragraaf kunnen bestraft worden met een administratieve geldboete.

        HOOFDSTUK 3: SANCTIONERENDE AMBTENAAR

        Artikel 95

        §1. De sanctionerend ambtenaar, belast met het opleggen van de administratieve sancties krachtens artikel 119bis, §6 van de Nieuwe Gemeentewet, dient door de gemeenteraad aangewezen te worden.

        §2. Deze persoon kan niet tegelijk de persoon zijn die de inbreuken vaststelt en de persoon die de bemiddelingsprocedure leidt. Hij beantwoordt aan de vastgelegde kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden.

        HOOFDSTUK 4: DE PROCEDURE

        1. Opstart procedure

        Artikel 96

        §1. De sanctionerend ambtenaar start de administratieve procedure  op overeenkomstig artikel 25, §2 van de wet van 24 juni 2013 door middel van een per post aangetekend schrijven aan de overtreder.

        §2. De overtreder wordt in kennis gesteld van de feiten die hem ten laste worden gelegd en hun kwalificatie.

        §3. De overtreder ontvangt een kopie van het proces-verbaal of bestuurlijk verslag.

        §4. In de kennisgeving wordt de overtreder eveneens gewezen op de mogelijkheid tot inzage van zijn dossier.

        §5. De overtreder wordt eveneens gewezen op de mogelijkheid tot bijstand of vertegenwoordiging door een raadsman.

        §6. De overtreder dient zijn verweerschrift, met een eventueel verzoek tot mondelinge verdediging van zijn zaak, in bij een per post aangetekende zending, te versturen binnen vijftien dagen na de datum van kennisgeving  van de brief van de sanctionerend ambtenaar.

        §7. Indien het een overtreding betreft die gesanctioneerd wordt met een geldboete die hoger is dan 70 euro dan kan de overtreder een verzoek indienen tot mondelinge verdediging. De sanctionerend ambtenaar kan een mondelinge verdediging voorstellen voor een overtreding die gesanctioneerd wordt met een geldboete onder de grens van 70 euro.

        §8. De sanctionerend ambtenaar bepaalt in dit geval de dag waarop dit mondeling onderhoud plaatsvindt, rekening houdend met het feit dat het onderhoud binnen een termijn van 15 dagen te rekenen van de datum  van ontvangst van het verweerschrift moet plaatsvinden.

        §9. De vader, moeder en voogden of personen die de minderjarige overtreder onder hun hoede hebben, worden eveneens per aangetekende brief op de hoogte gebracht dat een administratieve procedure geopend wordt. Deze partijen hebben dezelfde rechten als de minderjarige.

        2. De beslissing

        Artikel 97

        De sanctionerend ambtenaar of in bepaalde gevallen de Procureur des Konings stelt de betrokkene met een aangetekend schrijven in kennis van de genomen beslissing.

        Artikel 98

        De beslissing van de sanctionerend ambtenaar wordt eveneens per aangetekende brief ter kennis gebracht van de minderjarige en zijn vader en moeder, zijn voogden of personen die er de hoede over hebben.

        Artikel 99

        De beslissing tot het opleggen van een administratieve geldboete heeft uitvoerbare kracht na het verstrijken van één maand vanaf de dag van de kennisgeving zoals bepaald in artikel 30 van de wet van 24 juni 2013, behoudens wanneer hoger beroep wordt aangetekend overeenkomstig artikel 31 van diezelfde wet.

        3. Procedure in geval van stilstaan en parkeren

        Artikel 100

        §1. De sanctionerend ambtenaar deelt binnen de vijftien dagen na ontvangst van de vaststelling van de inbreuk, bij gewone zending, aan de overtreder de gegevens mee met betrekking tot de vastgestelde feiten en de begane inbreuk, alsmede het bedrag van de administratieve geldboete.

        §2. De administratieve boete wordt betaald door de overtreder binnen dertig dagen na de kennisgeving ervan, tenzij de overtreder binnen deze termijn zijn verweermiddelen bij gewone zending laat geworden aan de sanctionerend ambtenaar. De overtreder kan binnen deze termijn op zijn verzoek worden gehoord wanneer het bedrag van de administratieve geldboete hoger ligt dan 70 euro.

        §3. Verklaart de sanctionerend ambtenaar de verweermiddelen niet gegrond, dan brengt hij de overtreder hiervan op een met redenen omklede wijze op de hoogte met verwijzing naar de te betalen administratieve geldboete die binnen een nieuwe termijn van dertig dagen na deze kennisgeving moet worden betaald.

        §4.Wordt de administratieve geldboete niet betaald binnen de eerste termijn van dertig dagen, dan wordt, behoudens in geval van verweermiddelen, een herinnering verstuurd met uitnodiging tot betaling binnen een nieuwe termijn van dertig dagen te rekenen vanaf de kennisgeving van die herinnering.

        HOOFDSTUK 5: DE BEMIDDELINGSPROCEDURE

        Artikel 101

        §1. In het kader van de door de wet van 24 juni 2013 toegekende bevoegdheden wordt voorzien in een bemiddelingsprocedure, voorafgaand aan de beslissing inzake het opleggen van een administratieve sanctie.

        §2. Het reglement inzake lokale bemiddeling wordt opgesteld in samenwerking met Dendermonde.

        Dit reglement bevat de procedures en nadere regels voor de uitvoering van de lokale bemiddeling voor minderjaren (en meerderjarige) overtreders, krachtens artikel 18, §1 (en 12, §1, 1°) van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en krachtens het koninklijk besluit houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in het kader van de wet betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS).

        §3. Eveneens wordt voorzien in een samenwerkingsakkoord met Dendermonde.

        HOOFDSTUK 6: PROTOCOLAKKOORD

        Artikel 102

        §1. Het college van burgemeester en schepenen en het parket van het arrondissement Dendermonde sluit een protocolakkoord af.

        §2. Het protocolakkoord wordt bekrachtigd door de gemeenteraad en bij dit reglement toegevoegd.

        §3. Het protocolakkoord wordt door het college van burgemeester en schepenen bekendgemaakt worden op de website van de gemeente.

        HOOFDSTUK 7: BIJZONDERE BEPALINGEN M.B.T. MINDERJARIGEN

        Artikel 103

        De minderjarige die de volle leeftijd van 16 jaar heeft bereikt op het ogenblik van de feiten, kan het voorwerp uitmaken van een administratieve geldboete, zelfs wanneer deze persoon op het ogenblik van de beoordeling van de feiten meerderjarig is geworden.

        Artikel 104

        De vader en moeder, voogd of personen die de minderjarige onder hun hoede hebben, zijn burgerlijk aansprakelijk voor de betaling van de administratieve geldboete.

        Artikel 105

        §1. Wanneer een minderjarige verdacht wordt van een inbreuk die bestraft wordt met de administratieve geldboete en de administratieve procedure in gang gezet werd, kan de minderjarige bijgestaan worden door een advocaat, aangeduid door de stafhouder van de orde van advocaten, na een schrijven van de sanctionerend ambtenaar.

        §2. De advocaat kan ook aanwezig zijn tijdens de bemiddelingsprocedure.

        HOOFDSTUK 8: REGISTER

        Artikel 106

        §1. De gemeente houdt één enkel bestand bij van de natuurlijke personen of rechtspersonen die op basis van het Algemeen Politiereglement Politiezone Hamme-Waasmunster en de verordeningen het voorwerp hebben uitgemaakt van een administratieve sanctie of de lokale bemiddeling zoals gedefinieerd in dit reglement. De gemeente is verantwoordelijk voor de verwerking van dit bestand.

        Dit bestand is bedoeld om het beheer van de administratieve sancties en de lokale bemiddeling zoals gedefinieerd in dit reglement te verzekeren.

        §2. Dit bestand bevat de volgende persoonsgegevens en informatiegegevens:

        1° de naam, voornamen, geboortedatum en verblijfplaats van de personen die het voorwerp uitmaken van gemeentelijke administratieve sancties of van de lokale bemiddeling zoals gedefinieerd in dit reglement. In het geval van een minderjarige, de namen, voornamen, geboortedatum en de verblijfplaats van de ouders, voogden of personen die hem onder hun hoede hebben;

        2° de aard van de gepleegde feiten;

        3° de aard van de sanctie en de dag waarop deze werd opgelegd;

        4° in voorkomend geval, de informatie overgezonden door de procureur des Konings in het kader van de in artikel 3 bedoelde inbreuken;

        5° de sancties waartegen geen beroep meer ingesteld kan worden.

        De in het eerste lid bedoelde gegevens worden gedurende vijf jaar bewaard, te rekenen vanaf de datum waarop de sanctie werd opgelegd of de alternatieve maatregel werd voorgesteld. Eens deze termijn verstreken is, worden zij hetzij vernietigd, hetzij geanonimiseerd.

        § 3. De sanctionerend ambtenaar heeft toegang tot de in §2 bedoelde persoonsgegevens en informatiegegevens.

        De Koning bepaalt, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, na advies van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer, de andere bijzondere voorwaarden met betrekking tot de verwerking van de persoonsgegevens die vermeld worden in het register van de gemeentelijke administratieve sancties.

      • Aanvullend politireglement op afval

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        In aanvulling van het algemeen politiereglement is het aangewezen om onderstaand aanvullend politieregelement goed te keuren. 

        Juridisch kader

        REGELGEVING:

        • De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, in het bijzonder artikel 119 dat de bevoegdheid tot het vaststellen gemeentelijke politieverordeningen bij de gemeenteraad legt.
        • Het decreet van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40 dat de bevoegdheid tot het vaststellen van reglementen bij de gemeenteraad legt.
        • Het Algemeen Politiereglement Politiezone Hamme/Waasmunster zoals voorgelegd in de gemeenteraadszitting van 23/06/2021
        • Het decreet van 23/12/2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen en bijhorend besluit van de Vlaamse Regering van 17/02/2012 

        OVERWEGINGEN:

         

        • Het Algemeen Politiereglement Politiezone Hamme/Waasmunster zoals voorgelegd in de gemeenteraadszitting van 23/06/2021 kan voor specifieke thema's aangevuld worden met een aanvullend Politiereglement.
        • Het advies van de jeugdraad van Waasmunster 27 april 2021.
        Besluit

        Artikel 1: De gemeenteraad keurt onderstaand aanvullend politiereglement goed.

        Artikel 2: Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2021

        DEEL 1 – TOEPASSINGSGEBIED EN ALGEMENE BEPALINGEN

        Artikel 1

        §1. Dit reglement geldt met behoud van de toepassing van enige andere wetgeving.

        §2. Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 § 1 van het Materialendecreet is het verboden huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen achter te laten, op te slaan, aan te bieden, in te zamelen, te storten, te verbranden, te verwerken, te beheren in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening.

        §3. Onverminderd de bepalingen opgenomen in artikel 12 §1 van het Materialendecreet is het verboden voor de aanbieders van met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen om deze bedrijfsafvalstoffen op een andere manier aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling in strijd met de bepalingen opgenomen in deze politieverordening. 

        §4. Het is verboden volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling :

        • gasflessen bestemd voor meermalig gebruik en/of andere ontplofbare voorwerpen.
        • munitie en ontplofbare stoffen.
        • krengen van dieren en slachtafval.
        • oude en vervallen geneesmiddelen.
        • bedrijfsafvalstoffen, andere dan de met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen.
        • afvalstoffen afkomstig uit andere gemeenten.

        §5. Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij een gemeentelijke inzameling bestemd voor het selectief inzamelen van afvalstoffen:

        • huisvuil.
        • grofvuil.

        §6. Het is verboden om volgende afvalstoffen aan te bieden bij de gemeentelijke inzameling op het recyclagepark (zie ook recyclageparkreglement van het intergemeentelijk samenwerkingsverband):

        • huisvuil.
        • groente- en fruitafval.

        §7. De visuele controle op de aanbieding van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling wordt uitgevoerd door het personeel van de gemeente, door haar intergemeentelijk samenwerkingsverband, door de inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars die zijn aangesteld door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband en door de parkwachter op het recyclagepark ingeval van inzameling op het recyclagepark. Degene die de visuele controle uitoefent mag de aangeboden afvalstoffen controleren en de aanbieders wijzen op foutieve aanbiedingen en de nodige richtlijnen verstrekken.

        §8. Het is verboden om huishoudelijke afvalstoffen in te zamelen op het grondgebied van de gemeente, tenzij  de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars daarvoor aangewezen zijn door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband of de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars hiervoor een toestemming hebben gekregen van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband.

        Alleen de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars daar voor aangewezen door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband of geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars die hiervoor een toestemming hebben gekregen van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband, mogen huishoudelijke afvalstoffen inzamelen op het grondgebied van de gemeente.

        Aanvullend op de bepalingen in het tweede lid mogen metalen door de afvalproducent aangeboden worden rechtstreeks aan de vergunde inrichtingen van verwerkers, inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars op voorwaarde dat de sorteerverplichting opgenomen in artikel 4.3.1 van het VLAREMA wordt nageleefd en dat de desbetreffende inrichting hoeveelheden rapporteert aan de gemeenteMetalen verpakkingen moeten ingezameld worden conform artikel 16 van dit reglement.

        Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht of vrijwillige terugname vallen kunnen ingezameld worden conform artikel 16 van dit reglement.

        §9. Elke inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar die op het grondgebied van de gemeente huishoudelijke afvalstoffen op eigen initiatief wenst in te zamelen moet vooraf een toelating vragen bij de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband. De aanvraag bevat minstens volgende gegevens:

        • identificatie van de organisator van de inzameling.
        • identificatie van de betrokken inzamelaar(s), afvalstoffenhandelaar(s) of –makelaar(s) en de betrokken vervoerder(s).
        • aard van de afvalstoffen.
        • inzamelwijze en alle inzamelmodaliteiten, zoals sorteerboodschap, inzamelfrequentie, afvoerfrequentie, enz..
        • indien van toepassing, de locaties waar inzamelrecipiënten geplaatst worden en de maatregelen die genomen worden om de locaties te beheren overeenkomstig de geldende verplichtingen.
        • duurtijd van de inzameling.
        • afvoermodaliteiten van de afvalstoffen.
        • wijze van registratie van de ingezamelde, afgevoerde en verwerkte afvalstoffen.

        De gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband kan schriftelijk toelating geven aan de organisator van de inzameling op voorwaarde dat de organisator jaarlijkse voor 1 maart de gegevens met betrekking tot de op het gemeentelijk grondgebied ingezamelde huishoudelijke hoeveelheden tijdens het voorbije kalenderjaar rapporteert aan de gemeente. De gemeente kan deze toelating eventueel beperken in de tijd.

         

        Wanneer vastgesteld wordt dat de organisator de geldende wettelijke bepalingen en/of de voorwaarden gekoppeld aan de gemeentelijke toelating schendt, kan de gemeente haar toelating opheffen.

         

        §10. In afwijking van §9 kunnen scholen en verenigingen die gevestigd zijn in de gemeente zonder toelating van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband per kalenderjaar maximum twee verschillende afvalstromen selectief inzamelen mits cumulatief voldaan aan de volgende voorwaarden:

        • de school aanvaardt enkel de afvalstoffen die afkomstig zijn van het eigen huishouden van de leerlingen en die aangeboden worden door de eigen leerlingen. Bij verenigingen beperkt zich dat tot de afvalstoffen afkomstig van het eigen huishouden van de aangesloten leden en aangeboden door de aangesloten leden.
        • de inzameling slaat op een selectieve fractie, waarvan de inzameling niet is georganiseerd op het recyclagepark of bij de aan-huis-inzameling.
        • de inzamelactie wordt uitsluitend georganiseerd op het grondgebied van de gemeente waar de school en/of vereniging is gevestigd.
        • de ingezamelde afvalstof moet verplicht afgevoerd worden voor hergebruik of recyclage.
        • de inzameling gebeurt op een manier die garanties biedt op milieubescherming en het voorkomen van veiligheidsrisico’s voor personen in de directe omgeving.
        • de inzameling en afvoer van de ingezamelde afvalstoffen gebeurt door een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of –makelaar.
        • de inzamelactie gebeurt in combinatie met een project van sensibilisering over preventie, hergebruik en recyclage van de betreffende afvalstoffen. De initiatiefnemers bezorgen daarover op voorhand informatie aan de gemeente.
        • de inzamelactie duurt maximaal 14 opeenvolgende kalenderdagen en de afvalstoffen worden binnen de 3 kalenderdagen na het beëindigen van de inzamelactie afgevoerd.

         

        DEEL 2 – Aanvullend politiereglement op afval

        HOOFDSTUK 1: DEFINITIES

        Artikel 2

        § 1. De definities opgenomen in het Materialendecreet, het VLAREMA en de bijhorende uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing op deze politieverordening.

        § 2. Deze politieverordening is van toepassing op de inzameling en het beheer van alle huishoudelijke afvalstoffen.

        Deze politieverordening is tevens van toepassing op de inzameling en het beheer van alle met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen die via een gemeentelijke inzameling worden opgehaald, ingezameld of aangeboden.

         

        HOOFDSTUK 2: afval van huisdieren

        Artikel 3

        §1. De eigenaars en houders van huisdieren zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, openbare parken, bossen, tuinen, speelpleinen, hondentoiletten en-loopweiden en alle andere voor het publiek toegankelijke zones en de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren.

        Indien uitwerpselen terecht komen op de voornoemde plaatsen, is de eigenaar of houder van het dier verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in een straatvuilbak of in een speciaal daarvoor voorzien inzamelrecipiënt of moeten de uitwerpselen voldoende verpakt meegegeven worden met de gemeentelijke inzameling van huisvuil.

        De voormelde verplichtingen ontslaan de aangelanden echter niet van hun eigen verplichtingen om de openbare weg rein te houden.

        De begeleiders van huisdieren zijn verplicht steeds voldoende zakjes voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. De zakjes dienen op het verzoek van de politie getoond te worden.

        De bepalingen van artikel 7, lid 1 tot en met 4 zijn niet van toepassing op blindengeleide- en assistentiehonden.

        Eigenaars en houders van grote huisdieren zijn verplicht om de uitwerpselen van hun dieren die publiek toegankelijke zones bevuilen te verwijderen.

         

        HOOFDSTUK 3: reclamedrukwerk en gratis regionale pers

        Artikel 4

        §1. Het is voor bedelers van reclamedrukwerk en gratis regionale pers verboden om reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op geparkeerde voertuigen, op het recyclagepark of op andere plaatsen, dan de brievenbus, tenzij mits toelating van de gemeente.

        De gemeente stelt stickers ter beschikking van de inwoners waarop wordt aangegeven dat reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers niet gewenst zijn. Het is verboden reclamedrukwerk te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk, maar wel gratis regionale pers te ontvangen. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te deponeren in een brievenbus met een sticker die aangeeft geen reclamedrukwerk en geen gratis regionale pers te willen ontvangen.

        Indien de gegevens van de bedeler niet gekend zijn, dan zal de verantwoordelijke uitgever als aansprakelijke worden weerhouden. Is er geen verantwoordelijke uitgever vermeld, dan is het bedrijf waarvoor reclame wordt gemaakt of de organisator van de activiteit waarvoor reclame wordt gemaakt, aansprakelijk.

         

        HOOFDSTUK 4: Gebruik ballonnen

        Artikel 5

        §1. Het oplaten van (wens-, helium-) ballonnen moet aangevraagd worden aan de gemeente.

         

        HOOFDSTUK 5: Afval op standplaatsen

        Artikel 6

        §1. De uitbater van een inrichting, ook tijdelijke (bv. markten, kermissen, braderijen, enz.), die voedingsmiddelen of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting onmiddellijk kunnen worden verbruikt, moet op een behoorlijke wijze, voldoende duidelijk zichtbare en goed bereikbare selectieve inzamelrecipiënten voorzien en instaan voor een correcte verwijdering en verwerking van het afval.

        De afvalstoffen dienen selectief te worden ingezameld in hun respectievelijke inzamelrecipiënten. Deze inzamelrecipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke afvalstoffen erin gedeponeerd mogen worden.

        De locatie waar de inzamelrecipiënten geplaatst worden en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen afvalstoffen kunnen door de gemeente bepaald worden.

        De uitbater moet de inzamelrecipiënten zelf tijdig ledigen en het inzamelrecipiënt, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein houden. De uitbater ruimt minstens elke openingsdag op de standplaats en in een straal van 25 meter vanaf de grens van de inrichting alle afvalstoffen op die afkomstig zijn van de producten die hij verkocht heeft.

         

        HOOFDSTUK 6: Gemeentelijke inzameling huis-aan-huis, per wijk of per straat van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

        Artikel 7

        §1. Volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden door of in opdracht van de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband huis-aan-huis, al dan niet op afroep, ingezameld:

        • gft-afval
        • grofvuil
        • huisvuil
        • papier- en karton
        • pmd-afval
        • snoeihout
        • textiel

        §2. De dagen en uren waarop de inzameling huis-aan-huis wordt georganiseerd, worden bepaald door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband en gepubliceerd via de afvalkalender en via de website van de gemeente en haar intergemeentelijk samenwerkingsverband

        §3. De afvalstoffen moeten aangeboden worden voor de huis-aan-huis inzameling in de voorgeschreven inzamelrecipiënten of op een wijze zoals bepaald in deze politieverordening. Afvalstoffen die aangeboden worden op een andere wijze dan bepaald in deze verordening worden niet aanvaard.

        De aanbieder sluit het eenmalige inzamelrecipiënt zorgvuldig op de voorziene wijze (sluiting, trekband, sluitflappen, …), zodat het veilig kan opgenomen worden door het personeel van de inzamelaar.

        De aanbieder biedt het herbruikbaar inzamelrecipiënt aan met een gesloten deksel zodat het op een veilige wijze kan geledigd worden. Het is verboden het afval zodanig aan te drukken in het herbruikbare recipiënt waardoor het recipiënt niet automatisch kan geledigd worden door het ledigingsmechanisme van de inzamelwagen. De aanbieder dient de niet-aanvaarde afvalstoffen of niet geheel geledigde inzamelrecipiënten dezelfde dag nog terug te nemen. De niet-terugname overeenkomstig deze politieverordening wordt beschouwd als sluikstorten.

        De aanbieder mag de afvalstoffen voor de huis-aan-huis inzameling ten vroegste vanaf 18 uur de dag voor de ophaling en moet ten laatste om 6 uur op de dag van de ophaling zijn afvalstoffen buiten plaatsen, tenzij het intergemeentelijk samenwerkingsverband anders communiceert naar aanleiding van specifieke omstandigheden. De aanbieder plaatst de aangeboden afvalstoffen aan de rand van de openbare weg en voor het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is zonder het verkeer van voetgangers, fietsers of voertuigen te hinderen. De aanbieder die afgelegen van de openbare weg gevestigd is of die langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, moeten de voorgeschreven inzamelrecipiënten plaatsen langs de dichtst bij zijn perceel grenzende openbare weg of op de door de gemeente of haar intergemeentelijk samenwerkingsverband bepaalde plaats. De ophaling huis-aan-huis wordt voorzien op de voor de ophaalwagens toegankelijke straten, wegen en pleinen.

        Het is verboden inzamelrecipiënten op het openbaar domein te laten staan. De geledigde inzamelrecipiënten dienen door de aanbieder op de dag van de lediging terug te worden verwijderd van de openbare weg.

        Voor volgende afvalstoffen stelt het intergemeentelijk samenwerkingsverband een herbruikbaar inzamelrecipiënt ter beschikking van de inwoners die gebruik maken van de huis-aan-huis-inzameling:

        • huisvuil
        • gft-afval

        Het herbruikbare inzamelrecipiënt wordt gekoppeld aan het adres waar het wordt afgeleverd.

        Het herbruikbare inzamelrecipiënt blijft eigendom van het intergemeentelijk samenwerkingsverband en wordt slechts voor gebruik voor de desbetreffende afvalstoffen aan de inwoners ter beschikking gesteld.

        De inwoners zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik en onderhoud van het herbruikbare inzamelrecipiënt. Onder deugdelijk gebruik wordt begrepen dat het inzamelrecipiënt uitsluitend mag aangewend worden voor de opslag van de desbetreffende afvalstof. In geval van schade, diefstal of verlies stelt de inwoner de gemeente hiervan onmiddellijk in kennis met het oog op de herstelling of de vervanging van het inzamelrecipiënt. De kosten voor de herstelling of vervanging kunnen verhaald worden op de inwoner in geval van oneigenlijk gebruik.

        Het herbruikbare inzamelrecipiënt blijft verbonden aan het adres waar hij is afgeleverd. In geval van verhuizing is het de inwoner niet toegestaan om het herbruikbare inzamelrecipiënt mee te nemen naar zijn nieuwe adres.

        Voor volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen koopt de aanbieder die gebruik maakt van de inzameling huis-aan-huis het door de gemeente aangeduide eenmalige inzamelrecipiënt aan in de daarvoor aangeduide verkooppunten:

        • pmd-afval

        Voor volgende huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen koopt de aanbieder die gebruik maakt van de inzameling huis-aan-huis de door de gemeente aangeduide eenmalige sticker aan in de daarvoor aangeduide verkooppunten:

        • gft-afval

        De sticker dient aangebracht te worden aan het herbruikbaar inzamelrecipiënt.

        De inwoners die een inzamelrecipiënt aanbieden voor ophaling zijn verantwoordelijk voor het inzamelrecipiënt en het eventuele zwerfvuil dat hiervan afkomstig is. De inwoners staan zelf in voor het opruimen ervan.

        De aanbieder dient er voor te zorgen dat het inzamelrecipiënt zorgvuldig gesloten is en geen scheuren of barsten of lekken vertoont. Het afval dient aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophaler.

        Het is verboden de langs de openbare weg staande inzamelrecipiënten te openen, geheel of gedeeltelijk te ledigen en/of te doorzoeken, met uitzondering van het bevoegde personeel tijdens de uitoefening van hun functie.

        §4. Volgende aanvullende afvalspecifieke bepalingen zijn van toepassing op de gemeentelijke inzameling huis-aan-huis:

        1°       Het huisvuil wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door het intergemeentelijk samenwerkingsverband.

         

        Het totale gewicht van het aangeboden inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 22,5 kg.

         

        2°       Het grofvuil wordt huis-aan-huis ingezameld op afroep door de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar aangesteld door haar intergemeentelijk samenwerkingsverband. Voor de ophaling op afroep moet vooraf een afspraak gemaakt worden met de vermelding van de op te halen afvalstoffen. Over de manier van aanbieding worden praktische afspraken gemaakt.

        Per aanbieding mag maximaal 4 m³ grofvuil aangeboden worden.

         

        3°       Het glas wordt ingezameld in de glascontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente.
        Het glas dient afhankelijk van de kleur in de daarvoor voorziene glascontainer gedeponeerd te worden. Het glas dient leeg en voldoende gereinigd te zijn en ontdaan van deksels en doppen. Het is verboden glas te deponeren in de glascontainers tussen 20.00 uur en 08.00 uur.

         

        4°       Papier en karton wordt maandelijks huis-aan-huis ingezameld. Het dient aangeboden te worden in samengebonden pakjes of in dozen die hanteerbaar zijn door 1 persoon. Dozen mogen niet dichtgekleefd zijn, teneinde de ophaaldienst toe te laten om in een oogopslag te kunnen vaststellen dat het aangeboden papier en karton geen ander afval bevat. Voor het met huishoudelijk afval vergelijkbaar bedrijfsafval gelden dezelfde voorwaarden.

         

        Per aanbieding mag maximaal 1 m³ papier en karton aangeboden worden.

         

        5°       Gft-afval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld. Het totale gewicht van het inzamelrecipiënt mag niet groter zijn dan 22,5 kg.

         

        6°       Snoeihout wordt viermaal per jaar huis-aan-huis opgehaald.

         

        Het snoeihout (enkel takken met een diameter kleiner dan 10 cm) dient met een koord samengebonden te worden aangeboden en de bundel mag niet langer zijn dan 1,5 meter. De bundels dienen hanteerbaar te zijn door 1 persoon. Per adres en per ophaalbeurt mag maximaal 4 m³ bundels snoeihout aangeboden worden.

         

        7°       Het pmd-afval wordt tweewekelijks huis-aan-huis ingezameld. Het maximale volume van de verpakkingen bedraagt 8 liter. Er mogen geen verpakkingen aan de buitenkant van het inzamelrecipiënt vastgemaakt worden. Voor het met huishoudelijk afval vergelijkbaar bedrijfsafval gelden dezelfde voorwaarden.

         

        Per aanbieding mag maximaal 240 liter (4 zakken) PMD aangeboden worden

         

        8°       Textielafval wordt viermaal per jaar huis-aan-huis ingezameld. Textielafval dient aangeboden te worden in een gesloten zak voorzien van een sticker die kort voor de ophaling deur-aan-deur bedeeld wordt.

         

        Hoofdstuk 7: Gemeentelijke inzameling op het recyclagepark van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen

        Artikel 8

        §1. Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage en nuttige toepassing van deze afvalstoffen.

        Het recyclagepark is gelegen te Neerstraat 110 te 9250 Waasmunster en is toegankelijk voor alle inwoners van het werkingsgebied van de intercommunale MiWa op de data en openingsuren opgenomen in de afvalkalender en vermeld op de website van de gemeente en haar intergemeentelijk samenwerkingsverband. Buiten de openingsuren is het recyclagepark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst. Op het recyclagepark gelden de bepalingen van het recyclageparkreglement zoals vastgesteld door het intergemeentelijk samenwerkingsverband. De meest recente versie daarvan is steeds terug te vinden op de website van het intergemeentelijk samenwerkingsverband (www.miwa.be).

        Alle afvalstoffen worden aangeboden in hoeveelheden die gemakkelijk hanteerbaar zijn. Gevaarlijke afvalstoffen worden, indien nodig, extra verpakt zodat deze geen gevaar vormen voor mens omgeving. Asbestafval wordt, ongeacht de staat van de afvalstof, steeds extra verpakt. Hierbij wordt er steeds over gewaakt dat de aard van de afvalstof steeds moet kunnen worden vastgesteld zonder de verpakking te openen.

         

        Hoofdstuk 4: Inzameling van huishoudelijke afvalstoffen in het kader van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

        Artikel 9

        §1. Afvalstoffen die onder een aanvaardingsplicht vallen kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.

        Afvalstoffen die vallen onder de terugnameplicht verpakkingsafval kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen en georganiseerd wordt door de respectievelijke verpakkingsverantwoordelijke of beheerorganisme overeenkomstig de afgeleverde erkenning.

        Afvalstoffen die vallen onder een andere vorm van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen conform artikel 3.3.6 van Vlarema.

        Afvalstoffen die door de producent, tussenhandelaar of eindverkoper op vrijwillige basis teruggenomen worden kunnen ingezameld worden via een niet-gemeentelijke inzameling op voorwaarde dat de inzameling voldoet aan de geldende wettelijke bepalingen.

         

        Hoofdstuk 5: Inzameling van afvalstoffen buiten de gemeentelijke inzameling

        Artikel 10

        §1. Inwoners die zich van grote hoeveelheden afvalstoffen willen ontdoen kunnen hiervoor een afzetcontainer huren bij een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar.

        De inwoner die zich wil ontdoen van afvalstoffen via een afzetcontainer, op het openbaar domein, dient hiervoor steeds toelating te vragen aan de gemeente. Het is de inwoner zelf die deze toelating moet aanvragen. Bij zijn aanvraag vermeldt de inwoner uitdrukkelijk de locatie waar en de periode dat de afzetcontainer geplaatst worden. De toelating kan gepaard gaan met een tijdelijk parkeerverbod.

        De afzetcontainer op de openbare weg moet voorzien zijn van rode en witte strepen aan de voor- en achterkant en dit over minstens 1 vierkante meter per kant. Een verkeersbord met symbool D1 moet voorzien worden boven de afzetcontainer en een oranjegeel knipperlicht dient aangebracht te worden boven dit verkeersbord.

        De toelating moet toegekend zijn, alvorens de afzetcontainer door de geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar mag geleverd worden. De termijnen van deze toelating moeten gerespecteerd worden. Indien de afzetcontainer niet is verwijderd tegen de dag zoals bepaald in de toelatingsbeslissing dan zal de gemeente de inwoner die de aanvraag heeft ingediend hiervoor verantwoordelijk stellen.

        Het is verboden containers met bedrijfsafval buiten te plaatsen op het openbaar domein, behalve ten vroegste om 18 uur de avond voor de voorziene ophaling. Na lediging moeten de inzamelcontainers dezelfde dag terug verwijderd worden van het openbaar domein.

         

        DEEL 3: Strafbepalingen

        Artikel 11

        §1. Volgende afvalgerelateerde kleine vormen van overlast worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie overeenkomstig artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover de wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien:

        • het achterlaten van maximaal 2 zakken van 60 liter of gelijkaardig volume niet-gevaarlijk huishoudelijk afval.
        • het inzamelen van huishoudelijke afvalstoffen in strijd met de politieverordening.
        • het achterlaten van zwerfvuil (o.a. sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, wikkels en andere lege verpakkingen).
        • het aanbieden van afvalstoffen bij een gemeentelijke inzameling op een wijze die niet overeenstemt met de bepalingen van deze politieverordening.
        • het niet naleven van het verbod om reclamedrukwerk en regionale pers te bedelen in leegstaande panden of brievenbussen met een ja/neen- of neen/neen-sticker of op het openbaar domein.
        • het niet plaatsen van de nodige inzamelrecipiënten door verkooppunten voor drank en voeding bestemd voor onmiddellijke consumptie.
        • het niet opruimen van hondenpoep of uitwerpselen van dieren.

         

        §2. Alle andere overtredingen op de bepalingen van deze politieverordening worden bestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen op dit vlak geen andere straffen voorzien.

         

    • Intergemeentelijke samenwerking

      • Intentieverklaring vorming woonmaatschappij Lokeren - Moerbeke - Waasmunster

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        Tegen 1 januari 2023 zullen de sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en de sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor moeten vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Elke woonmaatschappij zal in een uniek, niet-overlappend werkingsgebied moeten opereren. De eerste stap bestaat erin om het werkingsgebied af te bakenen. 

        De Vlaamse regering heeft beslist dat voor de vorming van de woonmaatschappijen de regio moet samenvallen met de definitieve afbakening van de 17
        referentieregio’s zoals bepaald door de Vlaamse regering op 12 maart 2021. De actoren De Volkswoningen en De Zonnige Woonst, die op ons grondgebied actief zijn, hun zetel en werking is echter volledig gesitueerd in een andere referentieregio. Ons bestuur dient dus op zoek naar een andere of nieuwe actor voor de sociale huisvestingsactiviteiten op ons grondgebied. 

        De stad Lokeren, de gemeente Waasmunster en de gemeente Moerbeke hebben hierover een eerste overleg gehad en hebben de intentie om samen 1 grote woonmaatschappij te vormen tegen 2023 conform de bepalingen zoals opgenomen in het ontwerpdecreet Woonmaatschappijen. Aan de raad wordt gevraagd deze intentie te onderschrijven.

        Juridisch kader

        - de brief van de Vlaamse minister van Wonen van 23 oktober 2020 en de aanvullende brief van 18 maart 2021;
        - het ontwerpdecreet Woonmaatschappijen, zoals goedgekeurd door de Vlaamse regering op 5 maart 2021
        - de kadernota regiovorming goedgekeurd door de Vlaamse regering op 12 maart 2021 die voorziet in de definitieve indeling in 17 referentieregio’s;

        Besluit

        De raad keurt de intentieverklaring, in bijlage bij deze beslissing gevoegd, goed.

    • Veiligheid

      • Goedkeuring gebruik camerabewaking gemeentelijke gebouwen

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        De gemeenteraad dient goedkeuring te geven voor het gebruik van vaste en mobiele camera's op een niet besloten plaats in de gemeente. 

        Momenteel zijn er camera's geplaatst op volgende gemeentelijke gebouwen:

        OCMW (Sociaal Huis en omgeving): niet besloten plaats
        Manta: besloten plaats

        Er worden in afwachting van de definitieve camerabewaking ook camera's voorzien op enkele plaatsen in en rond de Meermin. Meer bepaald gaat het om 5 stuks. Aangezien het hier om een niet besloten plaats gaat, dient de gemeenteraad hiervoor haar akkoord te geven.

        Conform de geldende wetgeving op de privacy worden de beelden niet langer bewaard dan 30 dagen (tenzij ze deel uitmaken van een lopend onderzoek) en worden deze niet continu bekeken. 

        Juridisch kader

        wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's

        Besluit

        De gemeenteraad gaat akkoord met het plaatsen van vaste camera's in en rond de Meermin en het nieuw te bouwen administratief centrum. 

        De gemeenteraad gaat akkoord met het verder gebruik van de camera's op de site van het OCMW en de Manta.

    • Financiën

      • Aanpassing belastingreglement op de tijdelijke privatisering van het openbaar domein

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        In het kader van de invoering van het digitale platform EagleBe voor het beheer van het openbaar domein wordt voorgesteld het belastingreglement op de tijdelijke privatisering van het openbaar domein bij het uitvoeren van bouw- en/of afbraakwerken aan te passen zodat het compatibel wordt met EagleBe.

        In het huidig reglement wordt een progressief tarief per begonnen periode van 14 dagen toegepast beginnende met 4 euro per m² voor de eerste periode van 14 dagen en  oplopende tot 5,50 euro per 14 dagen vanaf de 43ste kalenderdag. Telkens met een minimum aanslag van 60 euro per periode. 

        Voor het afsluiten van de straat wordt momenteel 70 euro per dag aangerekend met een minimum van 140 euro

        De inname moet momenteel minimum 2 werkdagen vooraf worden aangevraagd. Als de aanvraag niet of te laat wordt ingediend wordt de belasting verhoogd met 50%.

        De belasting wordt momenteel ingekohierd.

        Aan de gemeenteraad worden volgende wijzigingen van het belastingreglement voorgesteld :

        * De belasting wordt niet langer per periode van 14 dagen maar per kalenderdag aangerekend. Het tarief wordt vastgesteld op 0,40 euro per m² per dag. Het minimum van 60 euro blijft behouden maar is niet langer van toepassing per periode van 14 dagen maar per aanvraag. Hierdoor blijft het tarief ongewijzigd voor de meeste innames. Voor personen die het openbaar domein voor langere periode innemen betekent de berekening per dag en de afschaffing van het progressief tarief en het minimum per periode zelfs een belastingvermindering.  

        * het tarief voor het afsluiten van de straat blijft behouden

        * De aanvraagtermijn wordt om praktische redenen verlengd naar minimum 8 werkdagen. De huidige termijn veroorzaakt vaak organisatorische problemen door te veel last minute aanvragen.  Om tegemoet te komen aan de burger wordt een spoed procedure voorzien waarbij de aanvraag tot minimum drie werkdagen voor de inname kan worden ingediend. Om de burger te motiveren om zijn aanvraag tijdig te doen wordt bovenop de belasting voor de inname of het afsluiten van de straat, een forfaitaire belasting als administratieve kost aangerekend bij de spoedprocedure, bij laattijdige aanvragen en bij gebrek aan aanvraag.

        Indien voor de inname een signalisatievergunning of een tijdelijk verkeersreglement nodig is kan de vergunning voor de privatisering slechts worden afgeleverd nadat de signalisatievergunning werd afgeleverd en/of het tijdelijk verkeersreglement is bekendgemaakt. 

        * De belastingverhoging met 50% indien geen aanvraag wordt ingediend voor het begin van de inname, wordt behouden.

        * De vrijstelling voor het reglementair parkeren van voertuigen op een niet gereserveerde plaats blijft behouden.

        * EagleBe maakt het mogelijk om online te betalen voorafgaand aan de afgifte van de vergunning. Dit betekent efficiëntiewinst omdat niet achteraf moet worden ingevorderd via een kohier en verhoogt het gebruiksgemak voor de burger die na betaling de vergunning onmiddellijk in zijn mailbox ontvangt. De belasting wordt daarom omgevormd tot een contantbelasting. 

        Ter illustratie van de wijze van berekening van de belasting volgen hierna enkele voorbeelden. In alle voorbeelden wordt er van uitgegaan van de plaatsing van een container van 15 m² gedurende een periode van 7 dagen :

        1) W dient minstens 8 werkdagen vooraf zijn aanvraag in. De belasting wordt als volgt berekend 15m² x 0,40€/m² x 7 dagen = 42,00 euro. De minimumbelasting voor inname is 60 euro dus W betaalt 60,00 euro

        2) X dient tussen de 8 werkdagen en de 3 werkdagen vooraf via de spoedprocedure zijn aanvraag in.  De belasting wordt als volgt berekend 15m² x 0,40€/m² x 7 dagen = 42,00 euro. De minimumbelasting voor inname is 60 euro. Daarbovenop betaalt X de forfaitaire belasting voor de spoedprocedure van 30 euro. X betaalt in het totaal dus 90 euro belasting

        3) Y dient tussen de 3 werkdagen voor de start van de inname en de effectieve start van de inname (laattijdig) zijn aanvraag in.   De belasting wordt als volgt berekend 15m² x 0,40€/m² x 7 dagen = 42,00 euro. De minimumbelasting voor inname is 60 euro.   Daarbovenop betaalt Y de forfaitaire belasting voor de laattijdige aangifte van 60 euro. Y betaalt in het totaal dus 120 euro belasting

        4) Z dient geen aanvraag in. De bevoegde ambtenaar stelt de inname vast. Het College brengt Z per aangetekende brief op de hoogte van de vaststelling en de wijze van berekening en het bedrag van de belasting.   Z heeft de mogelijkheid om zijn bemerkingen op de ambtshalve vestiging schriftelijk aan het College te bezorgen.  De belasting wordt als volgt berekend 15m² x 0,40€/m² x 7 dagen = 42,00 euro. De minimumbelasting voor inname is 60 euro.   Daarbovenop betaalt Z de forfaitaire belasting voor de niet-aangifte van 60 euro.  Het samengetelde belastingbedrag van 120 euro wordt verhoogd met 50% ingevolge de ambtshalve vestiging. Het totale belastingbedrag bedraagt dus 180 euro. De ambtshalve gevestigde belasting wordt samen met de verhoging ingekohierd.

        Juridisch kader

        Het belastingreglement op de tijdelijke privatisering van het openbaar domein bij het uitvoeren van bouw- en/of afbraakwerken vastgesteld door de gemeenteraad op 29/03/2002 zoals meermaals gewijzigd en verlengd. Laatst aangepast en verlengd door de gemeenteraad op 20/12/2018.

        Artikelen 41, 162 en 170 §4 van de Grondwet;

        Artikelen 7 tot 9 van de Programmawet van 20 juli 2006;

        Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en de gemeentebelastingen met latere aanvullingen en wijzigingen;

        Omzendbrief BB 2008/07 van 18 juli 2008 met betrekking tot het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en de gemeentebelastingen;

        Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit;

        De definiëring van werken in onroerende staat vermeld in artikel 19 §2 van het BTW KB nr1;

        Rekening houdend met de financiële toestand van de gemeente;

        Gelet op het financieel meerjarenplan is het noodzakelijk de belastinginkomsten van de belastingen voor administratieve prestaties van de gemeentelijke dienst grondgebiedzaken te behouden om het budget ook voor de volgende jaren in evenwicht te houden;

        Het Gemeentedecreet en het Decreet Lokaal Bestuur;

         

        Besluit

        Het belastingreglement op de tijdelijke privatisering van het openbaar domein bij het uitvoeren van bouw- en/of afbraakwerken vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 20 december 2018 met ingang van 1 juli 2021 op te heffen.

        Art.1 : Er wordt voor een termijn te rekenen vanaf 1 juli 2021 tot en met 31 december 2025 een gemeentebelasting gevestigd op de tijdelijke privatisering van het openbaar domein.

        Art. 2 : Definities :
        Voor toepassing van dit reglement wordt verstaan onder

        1°tijdelijke privatisering :

        Het tijdelijk in gebruik nemen van het openbaar domein voor private doeleinden meer bepaald 
        a. het afsluiten of laten afsluiten van een deel van het openbaar domein.
        b. voor het plaatsen van materiaal, materieel en voertuigen en het inrichten van werfzones  in het kader van bouw- en of afbraakwerken, grondwerken, terreinaanleg, groenonderhoud, levering, tijdelijke laad- en loszones.

        Het reglementair parkeren van voertuigen op een niet vooraf gereserveerde plaats wordt niet als tijdelijke privatisering beschouwd.

        2° ingenomen oppervlakte :

        De oppervlakte die in aanmerking wordt genomen, is diegene van de rechthoek die rond het voorwerp of de groep voorwerpen, die de openbare weg innemen, kan getrokken worden. Delen van een m² worden als een volledige m² beschouwd;

        3°bouw- en/of afbraakwerken :

        Werken in onroerende staat zoals het bouwen, het verbouwen, het afwerken, het inrichten, het herstellen, het onderhouden, het reinigen, het schilderen, het bepleisteren, het afbreken, het beplanten, het aanleggen, het verharden, het ophogen of afgraven, geheel of ten dele, van een uit zijn aard onroerend goed, en de handeling die erin bestaat een roerend goed te leveren en het meteen op zodanige wijze aan te brengen aan een onroerend goed dat het onroerend uit zijn aard wordt.”

        4°aangifte in spoedprocedure :

        Aangifte van een tijdelijke privatisering tussen de acht en de drie werkdagen voor de start van de inname

        5°laattijdige aangifte :

        a. aangifte van een tijdelijke privatisering tussen de drie werkdagen voor de start van de inname tot net voor het begin van de inname

        b. aangifte van de verlenging van een tijdelijke privatisering tussen de twee werkdagen voor de start van de verlenging van de inname tot net voor het begin van de verlenging

        Art. 3 : §1. De belasting is verschuldigd door de aanvrager van de machtiging tot tijdelijke privatisering van het openbaar domein. Bij gebrek aan aanvraag tot machtiging is de belasting verschuldigd door degene die de tijdelijke privatisering doet en subsidiair door diens opdrachtgever.

        §2. De aannemer van de werken, de eigenaar, de huurder, de bewoner, de bouwheer, de architect of alle andere personen die bij de privatisering betrokken partij zijn, zijn hoofdelijk gehouden tot het betalen van de belasting.

        Art. 4 : De belasting wordt vastgesteld als volgt:

        § 1. 0,40 EUR per m² ingenomen oppervlakte per kalenderdag

        Er is per aaneengesloten innameperiode een minimumbelasting verschuldigd van 60,00 EUR;
        De belasting is ondeelbaar en steeds voor de gehele aaneengesloten periode verschuldigd.

        § 2. Indien de privatisering tot gevolg heeft dat gans de straat voor het verkeer dient afgesloten te worden is er, naast de belasting die wordt aangerekend onder artikel 4, § 1, een forfaitaire belasting van 70,00 EUR per dag verschuldigd. Deze belasting is steeds voor minimum 2 dagen verschuldigd.

        § 3. Bovenop de belasting voor de inname op basis van artikel 4 §1 en voor het afsluiten van de straat op basis van artikel 4 §2 wordt een forfaitaire belasting van 30,00 euro als administratieve kost aangerekend bij de aanvraag in spoedprocedure.

        §4. Bovenop de belasting voor de inname op basis van artikel 4 §1 en voor het afsluiten van de straat op basis van artikel 4 §2 wordt een forfaitaire belasting van 60,00 euro als administratieve kost aangerekend bij laattijdige aanvragen en bij gebrek aan aanvraag.

        Art. 5 : Van de belasting zijn vrijgesteld:

        1° de tijdelijke privatisering door instellingen die ingevolge bijzondere wetten vrijgesteld zijn van alle gemeentelijke belastingen;
        2° het oprichten of verbouwen van woongelegenheden door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of een erkende sociale huisvestingsmaatschappij;
        3° werken die uitgevoerd worden door of in opdracht van het gemeentebestuur van Waasmunster.

        Art. 6 : § 1. De belastingplichtige is gehouden, uiterlijk acht werkdagen vóór de privatisering, hiervan aangifte te doen bij het gemeentebestuur en alle voor de aanslag noodzakelijke gegevens te verstrekken. 

        De belastingplichtige wordt de mogelijkheid geboden om een aangifte in spoedprocedure te doen tussen de achtste en de derde werkdag voor de start van de inname mits betaling van de bijkomende belasting vermeld in artikel 4 §3. 

        Indien voor de inname een signalisatievergunning of een tijdelijk verkeersreglement nodig is kan de vergunning voor de privatisering slechts worden verleend nadat de signalisatievergunning werd afgeleverd en/of het tijdelijk verkeersreglement werd bekendgemaakt. 

        § 2. Naar aanleiding van deze aangifte en na betaling van de belasting wordt aan de belastingplichtige een vergunning afgeleverd voor de privatisering van het openbaar domein.

        § 3. Deze aangifte geldt tevens als fiscale aangifte.

        § 4. De belastingplichtige die:
        1° de termijn van de privatisering wenst te verlengen is gehouden uiterlijk twee werkdagen, vóór het verstrijken van de termijn vermeld in de vergunning, hiervan aangifte te doen bij het gemeentebestuur.
        2° de ingenomen oppervlakte wil uitbreiden is gehouden uiterlijk twee werkdagen vóór de uitbreiding van de oppervlakte hiervan aangifte te doen bij het gemeentebestuur.
        3° de termijn van de privatisering wenst in te korten is gehouden uiterlijk de dag na het ophouden van de privatisering hiervan aangifte te doen bij het gemeentebestuur. Het vroegtijdig beëindigen van de privatisering kan pas aanvaard worden vanaf het moment dat dit aan het gemeentebestuur wordt medegedeeld. In het andere geval zal de belasting verschuldigd zijn voor de periode waarvan aangifte werd gedaan zoals vermeld in artikel 6, § 1.

        Art. 7 : §1. Bij gebrek aan aangifte voor de start van de inname of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte door de belastingplichtige wordt de belasting ambtshalve gevestigd op basis van de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt. Daartoe zijn door het College van Burgemeester en Schepenen personeelsleden aangesteld die bevoegd zijn om een controle of onderzoek in te stellen en vaststellingen te verrichten in verband met de toepassing van dit belastingreglement. De vaststellingen door deze personeelsleden gebeuren door middel van een proces-verbaal. Deze processen-verbaal hebben bewijskracht tot bewijs van het tegendeel.

        § 2. Voor de belasting ambtshalve wordt gevestigd brengt het college van burgemeester en schepenen de belastingplichtige met een aangetekende brief op de hoogte van de redenen waarom gebruik wordt gemaakt van deze procedure, de elementen waarop de belasting is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

        § 3. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de datum van verzending van de kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen. De belasting wordt niet gevestigd voor deze termijn verstreken is, behoudens als de rechten van de gemeentelijke thesaurie in gevaar verkeren ingevolge een andere oorzaak dan het verstrijken van de aanslagtermijnen.

        § 4. Als de belasting ambtshalve is gevestigd moet de belastingplichtige het bewijs leveren van de juistheid van de door hem ingeroepen elementen.

        Art. 8 : De overeenkomstig artikel 7 ambtshalve gevestigde belasting wordt verhoogd met 50 %. Het bedrag van deze belastingverhoging wordt gelijktijdig en samen met de ambtshalve belasting ingekohierd.

        Art. 9 : De belasting wordt contant geïnd. Wanneer de contante inning niet kan worden uitgevoerd of bij gebreke van betaling, wordt de belasting ingekohierd en wordt ze een kohierbelasting.

        Art.10 : De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen de aanslag een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen van Waasmunster. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend , ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van contante inning.

        De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger die wenst gehoord te worden dient dit uitdrukkelijk in zijn bezwaarschrift te vragen.

        Art. 11 : Tegen de beslissing van het college van burgemeester en schepenen of bij gebrek aan een beslissing binnen de termijnen vermeld in artikel 9,§5 van het decreet kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank van eerste aanleg te Gent. Artikelen 1385 decies en 1385 undecies van het Gerechtelijk Wetboek zijn van toepassing . De vormen, de termijnen en de rechtspleging voor de bevoegde rechtbanken en hoven worden geregeld zoals inzake rijksinkomstenbelastingen en gelden voor alle betrokken partijen.

        Art. 12 : De bepalingen van het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen zijn van toepassing op deze belasting.

        Art. 13 : Verwijl- en moratoriumintresten zijn toepasselijk zoals inzake directe rijksbelastingen.

        Art. 14 : Dit besluit zal worden afgekondigd en bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen van artikelen 285 tot en met 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.

    • Werken, leveringen en diensten

      • Aanleg fietspaden N446 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        In de gemeenteraad van april 2021 werd een advies geformuleerd bij de omgevingsvergunningsaanvraag voor het dossier "Aanleg fietspaden N446". Heden wordt het bestek voorgelegd aan de gemeenteraad.

        Het betreft werken op grondgebied van Dendermonde, Hamme en Waasmunster. Wegen en Verkeer treedt op als bouwheer voor dit project. RioPact en Aquafin zijn eveneens betrokken in dit project. Iedere partij betaalt zijn aandeel in de kosten.

        De werken omvatten:

        - de aanleg van fietspaden langsheen de N446 vanaf de Acaclialaan te Waasmunster tot de N470 te Grembergen (achtereenvolgens Belselestraat, Abdij van Rosenberglaan, Dendermondseweg, Sint-Anna, Heirbaan en Zogsebaan)

        - de aanleg van een rotonde t.h.v. de Pontravelaan te Waasmunster

        - de aanleg van rioleringen langsheen de N446 te Waasmunster alsook in het gebied ten zuiden van de Hoogstraat inclusief de aanleg van een pad boven deze geplande rioleringen (GIP O207 130) en bouw van een pompstation thv de Sint Franciscusstraat

        - de aanleg van rioleringen langsheen de N446 te Waasmunster op de grens met Hamme (GIP O207 174)

        - de aanleg van rioleringen langsheen de N446 te Hamme (Sint-Anna) inclusief de bouw van een pompstation (AQ 20.532A en GIP O207 172)

        - de aanleg van rioleringen langsheen de N446 te Hamme (Zogge) alsook langsheen de zijstraten Hooigat, Vossestraat, Moernenstraat, Mespelaerestraat, Overloopakker, Zogge en Bookmolenstraat (GIP O207178 en AQ 20.533 en LP 20.533G) inclusief de bouw van pompstation in de Bookmolenstraat

        - de realisatie van fietspaden langsheen de Bookmolenstraat tot en met aansluiting op de bestaande fietspaden in Hansevelde te Zele

        - de aanleg van (druk)rioleringen langsheen de N446 te Dendermonde (GIP O208 186).

        (documenten zie bestanden in Teams)

        Juridisch kader

        De ontwerpopdracht voor de opdracht “Aanleg fietspaden N446” werd gegund aan Sweco Belgium nv, Elfjulistraat 43 te 9000 Gent;

        In het kader van deze opdracht een bestek met  referentie 184000_BST_01 werd opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Elfjulistraat 43 te 9000 Gent;

        De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 15.605.859,30 excl. btw of € 17.801.038,12  incl. 21% btw;

        De opdracht zal worden gegund bij wijze van de openbare procedure;

        De raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking;

        De opdracht wordt opgesplitst in volgende delen:

        - de aanleg van fietspaden langsheen de N446 vanaf de Acaclialaan te Waasmunster tot de N470 te Grembergen (achtereenvolgens Belselestraat, Abdij van Rosenberglaan, Dendermondseweg, Sint-Anna, Heirbaan en Zogsebaan)

        - de aanleg van een rotonde t.h.v. de Pontravelaan te Waasmunster

        - de aanleg van rioleringen langsheen de N446 te Waasmunster alsook in het gebied ten zuiden van de Hoogstraat inclusief de aanleg van een pad boven deze geplande rioleringen (GIP O207 130) en bouw van een pompstation thv de Sint Franciscusstraat

        ú  de aanleg van rioleringen langsheen de N446 te Waasmunster op de grens met Hamme (GIP O207 174)

        ú  de aanleg van rioleringen langsheen de N446 te Hamme (Sint-Anna) inclusief de bouw van een pompstation (AQ 20.532A en GIP O207 172)

        - de aanleg van rioleringen langsheen de N446 te Hamme (Zogge) alsook langsheen de zijstraten Hooigat, Vossestraat, Moernenstraat, Mespelaerestraat, Overloopakker, Zogge en Bookmolenstraat (GIP O207178 en AQ 20.533 en LP 20.533G) inclusief de bouw van pompstation in de Bookmolenstraat

        - de realisatie van fietspaden langsheen de Bookmolenstraat tot en met aansluiting op de bestaande fietspaden in Hansevelde te Zele

        - de aanleg van (druk)rioleringen langsheen de N446 te Dendermonde (GIP O208 186).

        De kosten worden als volgt verdeeld:

        -       gemeente Waasmunster (module 13 – 100% gesubsidieerd): € 1.605.180,16 excl BTW of € 1.942.267,99 incl BTW

        -       gemeente Hamme (module 13 – 100% gesubsidieerd): € 3.463.443,10 excl BTW of € 4.190.766,15 incl BTW

        -       stad Dendermonde (module 13 – 100% gesubsidieerd): € 790.189,05,10 excl BTW of € 956.139,64 incl BTW

        -       gemeente Waasmunster (wegeniswerken/groenaanleg): € 578.665,05 excl BTW of € 700.184,71 incl BTW

        -       RioPact (rioleringswerken grondgebied Waasmunster – 0% subsidie): € 246.630,52

        -       RioPact (rioleringswerken grondgebied Waasmunster – 75% subsidie): € 378.810,50

        -       RioPact (rioleringswerken grondgebied Waasmunster – 100% subsidie): € 88.462,77

        -       gemeente Hamme (wegeniswerken/groenaanleg): € 1.341.055,42 excl BTW of € 1.622.677,06  incl BTW

        -       gemeente Hamme (wegeniswerken/riolering): € 8.721,58

        -       gemeente Hamme (rioleringswerken grondgebied Hamme – 75% subsidie): € 36.803,46

        -       gemeente Hamme (rioleringswerken grondgebied Hamme – 100% subsidie): € 215.993,49

        -       Stad Dendermonde (wegeniswerken/groenaanleg): € 187.918,29 excl BTW of € 227.381,13 incl BTW

        -       Stad Dendermonde (rioleringswerken grondgebied Dendermonde – 100% subsidie): € 316.450,76

        -       Wegen en Verkeer – module 18: € 519.993,28 excl BTW of € 629.191,87  incl BTW

        -       Wegen en Verkeer – SO: € 1.844.222,79 excl BTW of € 2.231.509,58  incl BTW

        -       Aquafin SA: € 810.266,69

        -       Aquafin ZO: € 1.215.337,05

        -       Aquafin Local Pact: € 1.832.149,98

        -       gemeente Hamme (fietsfonds): € 122.556,35 excl BTW of € 148.293,18  incl BTW

         Het betreft een gezamenlijke opdracht betreft waarbij het aangewezen is dat AWV Oost-Vlaanderen, VirginieLovelinggebouw te Gent de procedure zal voeren, de gunning zal doen en als trekker bij de uitvoering van de opdracht zal optreden in naam van alle partners van het project;

        Toepasselijke wetgeving:

        - het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

        - de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

        - het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

        - het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

        - de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

        - de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;

        - het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

        - het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

         

        Adviezen

        Visum

        • Gunstig visum VSM/2021/086 van financieel directeur van 07 juni 2021

        Besluit

        Art. 1 : Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met met  referentie 184000_BST_01 en de raming voor de opdracht “Aanleg fietspaden N446”, opgesteld door de ontwerper, Sweco Belgium nv, Elfjulistraat 43 te 9000 Gent. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 15.605.859,30 excl. btw of € 17.801.038,12  incl. 21% btw;

        Art. 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

        Art. 3 : Goedkeuring wordt verleend om de procedure te laten voeren door Wegen en Verkeer

        Art. 4 : Het gemeentelijk aandeel van Waasmunster wordt geraamd op:

         -       gemeente Waasmunster (module 13 – 100% gesubsidieerd): € 1.605.180,16 excl BTW of € 1.942.267,99 incl BTW

        -       gemeente Waasmunster (wegeniswerken/groenaanleg): € 578.665,05 excl BTW of € 700.184,71 incl BTW

        Het aandeel van Riopact op grondgebied Waasmunster wordt geraamd op:

        -       RioPact (rioleringswerken grondgebied Waasmunster – 0% subsidie): € 246.630,52

        -       RioPact (rioleringswerken grondgebied Waasmunster – 75% subsidie): € 378.810,50

        -       RioPact (rioleringswerken grondgebied Waasmunster – 100% subsidie): € 88.462,77

         

        Art. 5 : De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau door Wegen en Verkeer

        Art. 6 : In het kader van het bestuurlijk toezicht zal een beknopte omschrijving van dit besluit worden opgenomen in de meldingslijst aan dhr. Gouverneur

      • Rioleringswerken Koningin Astridstraat - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        Naar aanleiding van 2 recente verkavelingsaanvragen waarvan de wegen aantakken aan de Koningin Astridstraat werd door Riopact beslist de Koningin Astridstraat nu reeds te voorzien van riolering en dit mede door het vrij kort aan te leggen tracé DWA.

        Bij het gemeentebestuur kwamen tevens geregeld klachten over de slechte toestand van de klinkers op het kruispunt met de Nijverheidslaan. Het verwijderen van de klinkers en asfalteren van het kruispunt werd mee opgenomen in deze werken en wordt gefinancierd vanuit het budget voor overlagingen.

        Heden wordt de gemeenteraad gevraagd de gunningswijze en lastvoorwaarden goed te keuren. Bijlagen opgeladen in bestanden Teams - Gemeenteraad

        Juridisch kader

        In het kader van de opdracht “Rioleringswerken Koningin Astridstraat” werd een bestek met referentie WMS3026 opgesteld door studiebureau Sweco uit Antwerpen;

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 376.805,05 excl. btw of € 379.917,36 incl. btw;

        Voorgesteld wordt de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure;

        Een deel van de kostprijs wordt betaald door Gemeente Waasmunster, Vierschaar 1 te 9250 Waasmunster, en dat dit deel wordt geraamd op € 17.932,81 (incl BTW);

        Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat Aquafin nv (in opdracht van RioPact) de procedure zal voeren en in naam van Gemeente Waasmunster bij de gunning en de uitvoering van de opdracht zal optreden;

        Toepasselijke wetgeving:

        - het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad;

        - de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;

        - het Bestuursdecreet van 7 december 2018;

        - het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;

        - de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;

        - de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 36;

        - het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;

        - het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;

        Adviezen

        Visum

        • Gunstig visum VSM/2021/087 van financieel directeur van 07 juni 2021

        Besluit

        Art. 1 : Goedkeuring wordt verleend aan het bestek met nr. 2021/274 referentie WMS3026  en de raming voor de opdracht “Rioleringswerken Koningin Astridstraat”, opgesteld door studiebureau Sweco uit Antwerpen; De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt € 376.805,05 excl. btw of € 379.917,36 incl. btw.

        Art. 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

        Art. 3 : Het aandeel van de Gemeente Waasmunster bedraagt € 17.932,81 (incl BTW);

        Art. 4 : Aquafin nv wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van Gemeente Waasmunster bij de gunning en de uitvoering van de opdracht op te treden.

        Art. 5 : De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

        Art. 6 : In het kader van het bestuurlijk toezicht zal een beknopte omschrijving van dit besluit worden opgenomen in de meldingslijst aan dhr. Gouverneur.

    • Omgeving

      • Straatnaamgeving: definitieve aanvaarding straatnaam Vogelzangdreef thv Koningin Astridstraat

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        Thv de Koningin Astridstraat komt een nieuwe verkaveling. De straat is openbaar domein en dient een nieuwe straatnaam te krijgen.

        Advies vrijetijdsraad dd. 24/04/2021, na voorstel van College van Burgemeester en Schepenen dd. 25/01/2021:

        “Vogelzangdreef”.

        De gemeenteraad besliste deze naam voorlopig te aanvaarden in zitting van 25/03/2021.

        Juridisch kader

        • artikel 57, §3, 1° van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 dat stelt dat het college bevoegd is voor de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, binnen de door de gemeenteraad desgevallend vastgestelde algemene regels;
        • het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij decreet van 29 november 2002, artikel 1, dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is om de naam van openbare wegen en pleinen vast te stellen of te wijzigen en artikel 4 dat bepaalt dat het gemeentebestuur advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding;
        • de omgevingsvergunning OMV_2019020145 (II/2019/00080) vergund op 07/10/2019 voor het verkavelen van een perceel in 6 loten voor openbebouwing, gelegen te Koningin Astridstraat z.n., Afdeling 42023, Sectie B, perceel 763C afgeleverd aan Hans Dens, Zwartenhoekstraat 22 te 3945 Ham.
        • de collegebeslissing dd. 08/09/2020 om een nieuwe straatnaam toe te kennen;
        • de procedure straatnaamgeving;
        • het advies van de vrijetijdsraad dd. 24/02/2021  om de nieuwe straat de naam “Vogelzangdreef” te geven, na voorstel College van Burgemeester en Schepenen dd. 25/01/2021;
        • de gemeenteraadsbeslissing van 25/03/2021 om de naam "Vogelzangdreef" voorlopig te aanvaarden;
        • dit voorstel van straatnaamgeving werd bekend gemaakt conform de bepalingen van artikel 4 van het decreet van 28/01/1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen en er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 10/05/2021 tot en met 10/06/2021;
        • er werden geen bezwaren ingediend;
        Besluit

        Art. 1: De straatnaam van de nieuw aan te leggen straat thv de Koningin Astridstraat als volgt vast te stellen: “Vogelzangdreef”.

        Art. 2: De officiële instanties (Bpost, brandweer, politie, rijksregister, nutsmaatschappijen, ...) zullen op de hoogte gebracht worden.

        Art.3: In het kader van het bestuurlijk toezicht zal een beknopte beschrijving van dit besluit worden opgenomen in de meldingslijst aan de heer Gouverneur.

    • Vrije Tijd

      • Goedkeuring jaarrekening 2020 en jaarverslag 2020 van de ILV Burensportdienst Waasland.

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        De algemene vergadering van interlokale vereniging Burensportdienst Waasland heeft op 17 maart 2021 de jaarrekening en jaarverslag 2020 goedgekeurd.

        Artikel 15 van de statuten van Burensportdienst Waasland stelt dat de jaarrekening en jaarverslag van Burensportdienst Waasland dient te worden voorgelegd aan de gemeenteraden van de betrokken gemeenten.

        De jaarrekening 2020 wordt verwerkt in het jaarverslag 2020 dat in de vorm van een boekje wordt opgemaakt voor de Algemene Vergadering van  Burensportdienst Waasland (bijlage)

        Juridisch kader

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.

        Besluit

        Art. 1: de jaarrekening 2020 en het bijhorende jaarverslag 2020 van de interlokale vereniging Burensportdienst waasland, zoals in bijlage aan dit besluit gehecht, goed te keuren;

        Art. 2: dit besluit is onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht zoals bepaald in het Decreet Lokaal Bestuur (deel2, titel 7).

      • Goedkeuring ticketprijzen programmatie cultureel seizoen najaar 2021/voorjaar 2022

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        Jaarlijks dienen de tarieven voor de programmatie/podiumvoorstellingen te worden vastgesteld; u vindt de tarieven van de podiumvoorstellingen en het advies van de Vrijetijdsraad van 11/6/2021 in bijlage.

        Bovendien worden de abonnementen, zoals bij een groot aantal Cultuurcentra vervangen door de Vriendenpas - aankooptarief 10 €. Wie een Vriendenpas aankoopt, kan voor alle voorstellingen die geboekt worden het laagste tarief genieten, ongeacht op welk moment die voorstellingen worden geboekt. Bij een abonnement moeten alle voorstellingen bij aanvang van het seizoen worden vastgelegd om een abo-tarief te bekomen. De Vriendenpas is dus klant- en gebruiksvriendelijker.

        Voor de schoolvoorstellingen wordt nog steeds het tarief van 5 €/leerling gehanteerd.

        Juridisch kader

        Advies van de Vrijetijdsraad dd. 11/6/2021

        Besluit

        Art. 1: De tarieven voor programmatie/podiumvoorstellingen voor cultuurseizoen 2021-22 vast te
        stellen volgens het overzicht in bijlage 

        Art. 2: Het tarief voor de Vriendenpas vast te leggen op 10€

        Art. 3: Het tarief voor de Schoolvoorstellingen vast te leggen op 5€/leerling

      • Aankoop theaterspots - Goedkeuring lastvoorwaarden en uit te nodigen firma’s.

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        Voor de voorstellingen in de theaterzaal van De Meermin is er nood aan (nieuwe) theaterspots op basis van LED-verlichting. Gezien de afstanden op het podium van de Meermin veel groter zijn dat die in de blackbox van Hoogendonck is er nood aan lampen met een grotere lichtopbrengst. Vooral langs de publiekskant zijn de halogeenlampen die van Hoogendonck mee verhuisden niet voldoende.

        Het stroomverbruik wordt met LED-lampen enorm teruggeschroefd (230W LED / 2000W halogeen). Een bijkomend voordeel: Er moeten geen kleurfilters aangekocht en vervangen worden. De LED-lampen maken kleuren in de lichtbron.

        Juridisch kader

        In het kader van de opdracht “Aankoop theaterspots” werd een bestek met nr. 2021/275 opgesteld door De Meermin.

        De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 11.570,24 excl. btw of € 13.999,99 incl. 21% btw.

        Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 9 augustus 2021 om 12.30 uur voorgesteld.

        Toepasselijke wetgeving:  

        - Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        - De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        - Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        - Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        - De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        - De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

        - Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        - Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

        Adviezen

        Visum

        • Gunstig visum VSM/2021/089 van Kris Ternest van 14 juni 2021

        Besluit

        Art. 1 : Het bestek met nr. 2021/275 en de raming voor de opdracht “Aankoop theaterspots”, opgesteld door De Meermin worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 11.570,24 excl. btw of € 13.999,99 incl. 21% btw.

        Art. 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        Art. 3 : Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
        - Sotesa nv, Atomveldstraat 8 bus 8 te 9450 Denderhoutem;
        - Swing, Waterstraat 25a te 9820 Merelbeke;
        - Ampli, Leuvensesteenweg 128 te 3191 Hever.

        Art. 4 : De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 9 augustus 2021 om 12.30 uur.

      • Heraanleg speelplein heesdonkwijk - Goedkeuring lastvoorwaarden en uit te nodigen firma’s.

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        De huidige speeltoestellen op het wijkspeelpleintje zijn einde levensduur. Het combinatietoestel met klimtoren en glijbaan werd in 2020 , omwille van veiligheidsredenen (houtrot) reeds weggehaald.

        Het gemeentebestuur wenst het wijkspeelpleintje her in te richten. Uit de bevraging van de buurtbewoners blijkt dat er vraag is naar een schommel een combinatietoestel met verschillende speelfuncties.

        Juridisch kader

         In het kader van de opdracht “Heraanleg speelplein Heesdonkwijk ” werd een bestek met nr. 2021/273 opgesteld door de Technische Dienst.

         De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 14.000,00 excl. btw of € 16.940,00 incl. 21% btw.

         Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

         Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 23 augustus 2021 om 12.30 uur voorgesteld.

        Toepasselijke wetgeving

        - Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        - De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

        - Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

        - Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

        - De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        - De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

        - Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        - Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

        Adviezen

        Visum

        • Gunstig visum VSM/2021/088 van Kris Ternest van 14 juni 2021

        Besluit

        Art. 1 : Het bestek met nr. 2021/273 en de raming voor de opdracht “Heraanleg speelplein Heesdonkwijk ”, opgesteld door de Technische Dienst worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 14.000,00 excl. btw of € 16.940,00 incl. 21% btw.

        Art. 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

        Art. 3 : Volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
        - Eibe, Pastoor Claesenstraat 1 te 2440 Geel;
        - Goede speelprojecten bvba, Brusselstraat 51 te 2018 Antwerpen;
        - Europlay, Eegene 9 te 9200 Dendermonde;
        - Mekano Play bvba, Processieweg 3 te 3640 Kinrooi;
        - SPERECO BVBA, Weertersteenweg 383 te 3640 Kinrooi;
        - Novum, Menenstraat 494 te 8560 Wevelgem.

        Art. 4 : De offertes dienen het bestuur ten laatste te bereiken op 23 augustus 2021 om 12.30 uur.

    • Onderwijs

      • Aankoop reftermeubilair gemeentelijke school De Wonderboom

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid

        Het reftermeubilair van de gemeentelijke school De Wonderboom is aan vervanging toe, de directie vroeg een prijsofferte op bij de firma Didakta volgens de prijsvoorwaarden van de raamovereenkomst "Schoolmeubilair, digitale borden en touchscreens" van Farys. Door gebruik te maken van de raamovereenkomst van Farys hoeft er geen eigen aankoopprocedure opgestart te worden en kan het bestuur genieten van mooie kortingen.

        Voor de inrichting van de lagere school refter is er nood aan 28 opklapbare tafels met wieltjes en 112 bijhorende stoelen.

        Voor de inrichting van de kleuterrefter is er  nood aan 19 vast tafels en 114 lichtgewicht stoelen. 

        Juridisch kader

        Toepasselijke wetgeving:

        - het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 56, betreffende de
        bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen;
        - de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere
        wijzigingen;
        - het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
        - het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende
        het bestuurlijk toezicht;
        - de wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake
        overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere
        wijzigingen;
        - het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de
        overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
        - het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en
        latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°;
        - wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op artikel 15 van de Wet overheidsopdrachten en
        bepaalde opdrachten voor werken,
        - leveringen en diensten van 15 juni 2006 (aankoop- of opdrachtencentrale);

        Besluit

        Art. 1 : De gemeenteraad kan zich akkoord verklaren dat de opdracht “Aankoop reftermeubilair voor de gemeenteschool De Wonderboom” wordt gevoerd via de raamovereenkomst van Farys waarbij de firma Didakta optreedt als dienstverlener.

    • Aangevraagde punten

      • Aangevraagde punten

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid
        Besluit

        Er werden geen aangevraagde punten ingediend.

    • Mondelinge vragen

      • Mondelinge vragen

        Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
        Jurgen Bauwens, burgemeester
        Petra Verstappen, Ilse Poppe, Werner De Nijs, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
        Rik Daelman, Dominique Roelandt, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Renaat Decorte, Bart Waterschoot, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
        Bram Collier, algemeen directeur
        Verontschuldigd: Yves Heylen, raadslid
        Besluit

        De mondelinge vragen kunnen beluisterd worden op de opname op de website.

De voorzitter sluit de zitting op 23/06/2021 om 21:00.

Namens gemeenteraad,

Bram Collier
algemeen directeur

Yari Van Kaer
voorzitter van de raad