Terug
Gepubliceerd op 14/09/2022

Besluit  gemeenteraad

do 22/09/2022 - 19:30

Instappen IGS Wonen

Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
Jurgen Bauwens, burgemeester
Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
Rik Daelman, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Yves Heylen, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
Bram Collier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Dominique Roelandt, raadslid

De lokale besturen hebben conform Boek 2, Deel 2, Titel 1 van de Vlaamse Codex Wonen de regierol voor het Woonbeleid op hun grondgebied. Dit betekent dat ze een coördinerende en sturende rol opnemen om het woonbeleid op lokaal niveau te realiseren. Ze hebben een aantal belangrijke uitvoerende taken op het vlak van betaalbaar wonen, kwaliteitsbewaking en dienstverlening naar de burger.

Juridisch kader

Boek 2, Deel 2, Titel 4 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 bevat de subsidieregeling voor IGS-projecten lokaal Woonbeleid voor de periode 2020-2025. Met deze Vlaamse subsidie wil de Vlaamse regering de gemeenten ondersteunen in hun regisseursrol en hen stimuleren om intergemeentelijk samen te werken met het oog op de realisatie van de drie Vlaamse beleidsprioriteiten voor het lokaal Woonbeleid: 1. De gemeente zorgt voor een divers en betaalbaar woonaanbod afhankelijk van de woonnoden 2. De gemeente werkt aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving 3. De gemeente informeert, adviseert en begeleidt inwoners met vragen over wonen. Daartoe moeten de deelnemende steden en gemeenten een aantal verplichte activiteiten uitvoeren en ten minste tweemaal per werkingsjaar een lokaal woonoverleg organiseren waarop een aantal thema’s besproken worden. Het intergemeentelijk samenwerkingsverband Interwaas heeft het initiatief genomen om een IGS-project rond wonen op te starten. Via intergemeentelijke samenwerking en de daaraan gekoppelde subsidies kunnen de deelnemende steden en gemeenten hun lokaal woonbeleid kwalitatief en professioneel verder uitbouwen. Deze 9 gemeenten zijn in 2020 ingestapt in het IGS woonproject: Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Kruibeke, Moerbeke, Sint-Niklaas, Beveren, Hamme, Temse en hebben zich er toe verbonden om tot eind 2025 samen te werken met Interwaas rond wonen.
In dit kader hebben de lokale besturen beroep kunnen doen op de ondersteuning en deskundigheid van Interwaas, het Agentschap Wonen-Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen.
De ondersteuning bestaat uit een subsidie voor de verplichte activiteiten, evt. verhoogd met een subsidie voor de aanvullende activiteiten. Voor de werkingsjaren 2020-2023 bedroeg de totale basissubsidie € 360.000. Vanaf 2023 vermindert de basissubsidie met € 72.000 in het totaal omdat er dan geen subsidiepunten meer bekomen kan worden voor ‘aantal gemeenten zonder IGS verleden’. De toegekende en uitbetaalde basissubsidiesom werd in de eerste plaats aangewend door Interwaas voor de aanwerving en inzet van extra personeelsleden ter ondersteuning van het gemeentelijk Woonbeleid.
De gemeenten konden desgewenst ook een aantal aanvullende activiteiten uitvoeren. De subsidie wordt berekend als een percentage van de subsidie van de verplichte activiteiten: 5% voor een
aanvullende activiteit uit de lijst van Agentschap Wonen-Vlaanderen, 3% voor een eigen voorstel van aanvullende activiteit en dit à rato van het aantal huishoudens per gemeente die zich voor deze aanvullende taak engageert. De aanvullende activiteiten hoeven niet in elke deelnemende stad/gemeente van het werkingsgebied uitgevoerd te worden. De toegekende en uitbetaalde subsidiesommen in kader van de aanvullende activiteiten werden en worden voor de periode 2020-2023 telkens uitbetaald aan de gemeenten.
Herzieningsaanvraag
Artikel 2.30 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat initiatiefnemers eenmalig een herziening van het pakket aanvullende activiteiten en/of van het werkingsgebied kunnen aanvragen voor de periode 2023-2025. dit biedt de mogelijkheid aan Waasmunster om aan te sluiten en aan de andere gemeenten om extra aanvullende activiteiten uit te voeren. De gemeente Hamme wenst in kader van de regiovorming aan te sluiten bij de IGS-projecten die opgestart worden in de Denderregio.
Het is mogelijk om voor de periode 2023-2025 een nieuwe pakket aan aanvullende activiteiten te voorzien. In de herzieningsaanvraag wordt per aanvullende activiteit de huidige context geschetst, alsook de acties en de beoogde resultaten.
De 3 clusters worden naar aanleiding van de herzieningsaanvraag als volgt samengesteld:
Cluster Waas 1: Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Stekene
Cluster Waas 2: Kruibeke, Moerbeke, Sint-Niklaas
Cluster Waas 3: Beveren, Temse, Waasmunster
Juridische context
Vlaamse Codex Wonen van 2021
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, Boek 2, deel 2 “Lokaal Woonbeleid”
Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

Publieke stemming
Aanwezig: Yari Van Kaer, Jurgen Bauwens, Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Tom Baert, Rik Daelman, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Yves Heylen, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, Bram Collier
Voorstanders: Jurgen Bauwens, Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Tom Baert, Rik Daelman, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Yves Heylen, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Yari Van Kaer
Onthouders: Gustaaf De Beule
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 1 onthouding
Besluit

Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord om toe te treden tot IGS Waas 3 voor de periode van 2023-2025 samen met de gemeenten Temse en Beveren om aanspraak te kunnen maken op de subsidies intergemeentelijke samenwerkingsprojecten lokaal woonbeleid
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord met de inspanningsverbintenis om in te staan voor de uitvoering van de verplichte basisactiviteiten waarvoor het geen beroep doet op het IGS, omdat bij niet-uitvoering van zo’n basistaak de subsidie volledig vervalt voor die beleidsprioriteit waaronder de actie valt en dit a rato van het aantal huishoudens van de betreffende gemeente.
De gemeente verbindt zich ertoe in dat geval het verlies aan werkingsmiddelen voor het IGS Interwaas evenredig te compenseren.
Artikel 3
De gemeenteraad keurt het sjabloon met extra aanvullende taken goed.