Thu 20/02/2025 - 19:30 raadzaal
Mevr. Petra Verstappen heeft per brief dd. 03/02/2025 haar ontslag ingediend als gemeenteraadslid. Haar eerste opvolger, mevr. Charlotte Hammink zal haar vervangen. Zij dient haar eed af te leggen tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijke vertegenwoordiger goedkeuren.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijke vertegenwoordiger goedkeuren.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijke vertegenwoordiger goedkeuren.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijke vertegenwoordiger goedkeuren.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijk vertegenwoordiger goedkeuren.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijke vertegenwoordiger goedkeuren.
Aangezien het huidige petanqueveld tussen het gemeentehuis en de bibliotheek verplaatst zal worden naar de nieuwe parkomgeving aan het gemeentehuis komt er een ruimte vrij om een speeltoestel te plaatsen.
Ter bevordering van het spelen en bewegen van kinderen, stellen wij voor om een speeltoren met glijbaan aan te kopen die gericht is op kinderen van 3 tot 10 jaar. Het toestel zal strategisch worden geplaatst tussen het gemeentehuis en de bibliotheek, op een centrale locatie die goed bereikbaar is voor gezinnen en bezoekers van het vrijetijdscentrum.
Wij hopen met deze speeltoren een waardevolle bijdrage te leveren aan de recreatiemogelijkheden voor de jonge inwoners van onze gemeente, en het Vrijetijdsplein te verrijken met een nieuwe speelfaciliteit die uitnodigt tot actief spelen en leren.
In de zomer en het najaar van 2024 werd de speelplaats van de lagere school De Wonderboom reeds vergroend en onthard. En is het nu tijd om het tweede deel van dit project te laten uitvoeren.
Het doel is om de kleuterspeelplaats niet alleen ecologisch aantrekkelijker te maken, maar ook het welzijn van de kinderen te bevorderen door het toevoegen van groene elementen zoals planten, bomen, schaduwrijke zones en speelelementen die de natuurlijke omgeving versterken. Dit past binnen onze bredere visie om de schoolomgeving klimaatrobuuster en gezonder te maken.
Het project wordt gefinancierd via de verkregen subsidie "natuur in je school" van het departement omgeving Vlaanderen.
Er werd aan de school voor het gehele project een subsidie toegekend van 119.600,9 €, om van deze subsidie optimaal gebruik te kunnen maken moeten de werkzaamheden voltooid zijn tegen uiterlijk 31/12/2026.
Bij de aanvang van een nieuwe legislatuur dient de milieuraad opnieuw te worden samengesteld. Ten behoeve van deze nieuwe samenstellingen dienen de statuten opnieuw goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
Bij de aanvang van een nieuwe legislatuur dient de landbouwraad opnieuw te worden samengesteld. Ten behoeve van deze nieuwe samenstelling dienen de statuten opnieuw goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
De Raad,
Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening in het bijzonder artikel 1.3.3;
Overwegende dat tot een nieuwe samenstelling van de Gecoro dient overgegaan te worden naar aanleiding van de nieuwe legislatuur;
Overwegende dat volgens de bepalingen van de Vlaamse Codex ruimtelijke Ordening en het bovenvermeld artikel er voor een gemeente van meer dan 10.000 inwoners en niet meer dan 30.000 inwoners er minimum 9 en maximum 13 leden dienen aangesteld te worden;
Overwegende dat de raad opteert voor 9 leden om en maximale werkbaarheid te garanderen en om te kunnen voldoen aan de man-vrouw-verhouding;
Gelet op het gemeentedecreet;
Omwille van fusies in de regio Waasland (gemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht en stad Lokeren) drong zich een wijziging op van de huidige statuten van de Interlokale Vereniging Burensportdienst Waasland (de laatste vastlegging in de gemeenteraad dateert van 25/4/2019 - besluit in bijlage).
Ook is er een charter tot stand gekomen om het doel van de ILV burensportdienst Waasland verder toe te lichten.
Op de beleidscommissie van Burensportdienst Waasland op woensdag 18 december 2024 zijn de gewijzigde statuten van de ILV (interlokale vereniging) goedgekeurd.
Hierna volgen de voornaamste wijzigingen aan de statuten. Bijgevoegd vindt u de volledige gewijzigde statuten (met en zonder markering van de wijzigingen) én het charter van ILV Burensportdienst Waasland terug.
1. de namen en contactgegevens van mandatarissen en besturen werden geactualiseerd
2. het doel van de interlokale vereniging
Deze doelstellingen worden verder beschreven/uitgewerkt in een apart charter dat samen met deze statuten wordt bekrachtigd in de gemeenteraad van elke deelnemende gemeente/stad. Het charter is een werkdocument dat tijdens de legislatuur kan worden bijgestuurd op basis van verandering in het sportbeleid. Bij verandering zal dit charter steeds aan de colleges van burgemeester en schepenen van de deelnemende gemeenten worden voorgelegd.
3. De financiële inbreng (art. 6)
De financiële inbreng per deelnemende gemeente bedraagt 700 EUR per jaar. Dit bedrag zal jaarlijks geïndexeerd worden. De financiële inbreng per deelnemende gemeente wordt na elke legislatuur herbekeken.
4. Financiële controle
De Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is onverkort van toepassing. Indien de financiële inbreng van de gemeente niet werd aangewend voor het doel waarvoor ze werd toegekend of het gebruik ervan niet gerechtvaardigd kan worden, moet deze inbreng geheel of gedeeltelijk worden terugbetaald. Elke gemeente kan zich voor de terugvordering richten tot de beherende gemeente.
In 2008 is het Regionaal Landschap Schelde-Durme gestart met een projectwerking om trage wegen doen herleven. In samenwerking met de betrokken gemeentebesturen en lokale belangengroepen wordt voor elke (deel)gemeente een maatschappelijk gedragen herwaarderingsplan voor trage wegen opgemaakt.
Voor de gemeente Waasmunster werd het deel ten zuiden van de E17 als eerste deelgebied uitgekozen. In de gemeenteraad van 27/1/2010 werd de visie- en beleidsnota goedgekeurd, waarna Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) is overgegaan tot opmaak en uitvoering van het inrichting- en beheersplan dat als kader diende voor de uitvoering op het terrein.
Momenteel is er een onderzoek lopende tot ontsluiting van Trage Wegen ten noorden van de E-17, in het kader van het openen van een nieuwe wandelroute ' Zwarte Ruiterpad'. Dit project zou in de loop van 2025 kunnen worden gerealiseerd.
Op 16/9/24 ging het college principieel akkoord met de verdere uitwerking van dit project. RLSD dient dit project definitief te declareren bij provincie Oost-Vlaanderen. Na goedkeuring verleent de provincie de subsidies voor dit project.
Hiervoor dient de adviesnota van RLSD over de Trage Wegen-Noord, opgemaakt in 2015, door de gemeenteraad te worden goedgekeurd. U vindt de adviesnota met noodzakelijk te nemen maatregelen in bijlage. Ook de wenselijkheidskaarten waarnaar wordt verwezen in de adviesnota vindt u in bijlage.
Waasmunster behoort tot de Eerstelijnszone Waasland Zuid-West (Lokeren, Sint-Niklaas, Temse, Waasmunster) (ELZ ZW) die in nauwe samenwerking met de Eerstelijnszone Noord-Oost (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Sint-Gillis-Waas, Stekene) in de feiten een eerstelijnszone Waasland vormt.
De eerstelijnszone wordt aangestuurd door een zorgraad. Dit is een open netwerk, waarin vier clusters samenwerken: welzijn, gezondheid, lokale besturen en vertegenwoordigers van personen met een zorg- en ondersteuningsnood. Deze samenwerking komt tot stand in netwerk- en overlegmomenten, werkgroepen en projecten, die ondersteund worden door het team van medewerkers van de Eerstelijnszone. Het doel is om de eerstelijnshulpverlening in het Waasland te verbeteren over sectoren en lokale besturen heen. Te luisteren naar hulpverlener en inwoner, actiepunten te formuleren en hiermee aan de slag te gaan met partners uit het open netwerk. om zo het lokaal sociaal beleid van de lokale besturen te ondersteunen. De werking gaat heel breed en ontwikkelt projecten en overlegtafels over het volledige veld van welzijn en gezondheid heen (o.m. Bewegen op Verwijzing, netwerk jeugdhulp Waas&Dender, overlegplatform dementie, organisatie vrijwilligersbeurs Zorg en Welzijn, perinataal netwerk, Waas OCMW-overleg, eerstestap.be, ...).
Per 1 januari treedt een aangepast besluit van de Vlaamse Regering in werking m.b.t. de werking van de eerstelijnszones, tevens dienen naar aanleiding van de nieuwe legislatuur de vertegenwoordigers van de lokale besturen opnieuw te worden aangeduid.