Terug
Gepubliceerd op 19/06/2024

Besluit  gemeenteraad

do 27/06/2024 - 19:30

Vaststellen sociale voordelen schooljaar 2024-2025

Aanwezig: Aurélie Willaerts, voorzitter van de raad
Jurgen Bauwens, burgemeester
Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Yari Van Kaer, Tom Baert, schepenen
Rik Daelman, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, Kim Lambrechts, raadsleden
Raf Smet, adjunct-algemeen directeur
Bram Collier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Dominique Roelandt, Sofie Rupus, raadsleden

De gemeenten die sociale voordelen verlenen aan scholen van het eigen schoolbestuur, zijn decretaal verplicht dezelfde voordelen toe te kennen aan de scholen van de andere schoolbesturen, gelegen op hun grondgebied als die erom verzoeken. Zij mogen geen enkel onderscheid maken tussen de leerlingen, welke scholen die ook bezoeken.

Met sociale voordelen wordt in het decreet bedoeld:

1° het ochtend- en avondtoezicht buiten de periode van normale aanwezigheid van de leerlingen;
2° het middagtoezicht voor de tijdsduur van maximaal één uur;
3° het ter beschikking stellen van de voor het publiek toegankelijke gemeentelijke infrastructuur, met uitzondering van de roerende en onroerende goederen die uitsluitend bestemd zijn voor de organisatie van het gemeentelijk onderwijs;
4° de kosten van de toegang tot het zwembad voor de leerlingen lager onderwijs, indien het zwembad niet behoort tot de gemeentelijke sportinfrastructuur vermeld in punt 3°. De kosten verbonden aan het verstrekken van één schooljaar gratis zwemmen, waar elke leerling lager onderwijs recht op heeft, worden niet als sociaal voordeel beschouwd;
5° het leerlingenvervoer in het basisonderwijs.

In onze gemeente gaat het concreet dus over de voor- en naschoolse kinderopvang en middagbewaking. De decreetgever voorziet per leerling per schooljaar 4,34 euro om het middagtoezicht te organiseren; deze werkingsmiddelen worden rechtstreeks aan de scholen gestort; het is opportuun om bij de afrekening van de tussenkomsten voor het middagtoezicht i.h.k.v. de sociale voordelen rekening te houden met deze middelen en deze in mindering te brengen van de totaalfactuur van de inrichtende machten die verzoeken om dit sociale voordeel.

In elke school die een beroep wenst te doen op het sociale voordeel dient aan de ouders een remgeld te worden aangerekend. Op dit remgeld worden wel enkele sociale correcties toegepast.

Juridisch kader

Relevante regelgeving:

  • het Schoolpactwet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving;
  • het decreet op het basisonderwijs van 25 januari 1997;
  • het decreet van 30 november 2007 betreffende het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau, in het bijzonder de artikels 5 en 6;
  • het Besluit van de Vlaamse Executieve van 24 juli 1991 houdende bepaling van de begrippen gezondheidstoezicht en sociale voordelen bedoeld in art.33 van de Wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving;

Voor de eigen gemeentelijke lagere en basisschool wordt in voor- en naschoolse kinderopvang en middagbewaking voorzien. Deze activiteiten worden beschouwd als sociaal voordeel waardoor er dus een financiële tussenkomst van de gemeente ten gunste van de scholen van het vrij- en gemeenschapsonderwijs moet voorzien worden.

Uit sociale overwegingen lijkt het echter wel wenselijk in een sociale correctie te voorzien op het remgeld dat verplicht aan de ouders wordt doorgerekend door de schoolbesturen die de sociale voordelen wensen te ontvangen.

Publieke stemming
Aanwezig: Aurélie Willaerts, Jurgen Bauwens, Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Yari Van Kaer, Tom Baert, Rik Daelman, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Annelies Fierens, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, Kim Lambrechts, Raf Smet, Bram Collier
Voorstanders: Jurgen Bauwens, Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Yari Van Kaer, Tom Baert, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule
Onthouders: Rik Daelman, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Annelies Fierens, Kim Lambrechts
Resultaat: Met 12 stemmen voor, 7 onthoudingen
Besluit

Artikel 1: Voor toepassing van dit besluit worden volgende definities gehanteerd:

1) Voorschoolse opvang : opvang van de leerlingen van het lager- en kleuteronderwijs vóór de aanvang van de schooldag. Voorschoolse opvang begint ten vroegste om 7:00 uur en eindigt om 8:15 uur.

2) Naschoolse opvang: opvang van de leerlingen van het lager- en kleuteronderwijs na het einde van de schooldag. Naschoolse opvang begint 15 minuten na het einde van de schooldag en eindigt ten laatste om 18:00 uur.

3) Middagbewaking: opvang van de leerlingen van het lager- en kleuteronderwijs tijdens de middagpauze.

4) Opvanggedeelte: periodes van een half uur waarvan de eerste aanvangt bij het begin van de voor- of naschoolse opvang.

5) Opvanglocatie: Elke vestigingsplaats van kleuter- en/of lager onderwijs op het grondgebied van de gemeente Waasmunster kan als opvanglocatie worden gebruikt.

Artikel 2: Voor het schooljaar 2024-2025 worden volgende activiteiten ingericht voor de gemeentelijke basisschool De Wonderboom en de gemeentelijke lagere school Ruiter die als sociaal voordeel moeten beschouwd worden:

- voorschoolse opvang: 75 minuten per schooldag

- middagbewaking: 60 minuten per volle schooldag

- naschoolse opvang: 140 minuten per volle schooldag

Voor de voorschoolse en naschoolse opvang is het sociaal voordeel beperkt tot op het ogenblik dat het gemeentebestuur buitenschoolse kinderopvang in het kader van het besluit van de Vlaamse regering organiseert indien deze opvang tijdens het schooljaar 2024-2025 zou starten.

Artikel 3:

§1.Voor de voorschoolse en naschoolse opvang wordt een remgeld van de ouders gevraagd van 1,00 euro per kind per begonnen half uur. Indien kinderen niet afgehaald worden bij het einde van de naschoolse opvang wordt een boetetarief van 10,00 euro per kind per begonnen half uur aangerekend.

§2. Voor de middagbewaking wordt aan de ouders een remgeld van 24,00 euro per schooljaar per kind aangerekend.

§3. Kinderen die genieten van het WIGW-tarief krijgen een vermindering van 50% op het remgeld. Om van de vermindering te kunnen genieten dient een attest van het ziekenfonds op naam van het kind met vermelding van de duur van de WIGW erkenning voorgelegd te worden.

§4. Kinderen en jongeren die verblijven in een Organisatie voor Bijzondere Jeugdzorg of een Onthaal,- Oriëntatie en Observatiecentrum, erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap krijgen een vermindering van 50% op het remgeld. Om van de vermindering te kunnen genieten dient een attest van de instelling voorgelegd te worden;

§5. Ouders waarvan minstens 2 kinderen school lopen in één van de basisscholen op het grondgebied van Waasmunster krijgen een vermindering van 25% op het remgeld. Deze vermindering is niet cumuleerbaar met de vermindering voor WIGW.

§6. De in dit artikel vermelde remgelden moeten door de andere inrichtende machten eveneens moeten gevraagd worden, willen zij kunnen genieten van het sociaal voordeel.

Artikel 4: De financiële tussenkomsten voor de aan de leerlingen verleende sociale voordelen worden toegekend aan de inrichtende machten die erom verzoeken en die de door de gemeente nodig geachte controle aanvaarden. Voor het middagtoezicht wordt per leerling, per schooljaar 4,34 euro in mindering gebracht op deze tussenkomst, aangezien de decreetgever dit bedrag als werkingsmiddel rechtstreeks aan de inrichtende machten voorziet.

Artikel 5: De middagbewaking, de voorschoolse - en de naschoolse opvang kunnen doorgaan in gemeenschappelijke lokalen na overleg met al de betrokken inrichtende machten.

Artikel 6: De toezichters worden aangeworven door de inrichtende macht die het voordeel geniet. De bezoldiging van de toezichters gebeurt door de instelling die het sociaal voordeel ontvangt.

Artikel 7: De verstrekker dient voor de organisatie de volgende normen te hanteren:

- voor de middagbewaking wordt per begonnen schijf van 60 rechthebbende leerlingen 1 uur toezicht door 1 toezichter vergoed.

- voor de voorschoolse opvang wordt per begonnen schijf van 60 rechthebbende leerlingen die aanwezig zijn in de opvanglocatie bij aanvang van het opvanggedeelte 1 toezichter vergoed.

- voor de naschoolse opvang wordt per begonnen schijf van 30 rechthebbende leerlingen die aanwezig zijn in de opvanglocatie bij de aanvang van het opvanggedeelte 1 toezichter vergoed.

Voor de middagbewaking, het ochtend- en avondtoezicht zal maximum de duur uitgedrukt in minuten zoals in art. 2 vermeld vergoed worden.

Artikel 8: Voor toekenning van het sociaal voordeel wordt de bruto loonkost, binnen de krijtlijnen van artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 24/07/1991 over de sociale voordelen, vastgesteld op 15,45 EUR/uur voor het schooljaar 2024-2025. 

Artikel 9: De bepalingen van het besluit van de Vlaamse Executieve houdende bepaling van het begrip "sociale voordelen" bedoeld in art. 33 van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving en van het Decreet flankerend onderwijsbeleid, worden toegepast.

Artikel 10: De nodige kredieten zullen in het budget worden ingeschreven.

Artikel 11: Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.