Terug gemeenteraad

Thu 27/06/2024 - 19:30 raadzaal

Goedkeuren notulen

Openbaar

Algemene werking

Financiën

  • De raad dient haar deel van de geïntegreerde jaarrekening vast te stellen.

    De voorliggende jaarrekening voldoet aan de wettelijke bepalingen.

    De geïntegreerde jaarrekening met bijlagen werd aan de raadsleden bezorgd binnen de wettelijk voorziene termijnen.

  • De OCMW raad heeft haar deel van de geïntegreerde jaarrekening vastgesteld.  De gemeenteraad dient deze goed te keuren.

    De voorliggende jaarrekening voldoet aan de wettelijke bepalingen.

    De jaarrekening met bijlagen werd aan de raadsleden bezorgd binnen de wettelijk voorziene termijnen.

  • Om te weten of een woning voldoet aan de minimale eisen voor woningkwaliteit, is een onderzoek van de woning nodig. De gemeente voert een conformiteitsonderzoek uit als de verhuurder een conformiteitsattest vraagt, als een bewoner signaleert dat zijn woning niet in orde is of op eigen initiatief. Het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek en administratieve verwerking vraagt een aanzienlijke personeelsinzet, vervoers- en administratieve kosten.

    Volgens artikel 3 §2 van het belastingreglement op de administratieve prestaties door de gemeentelijke dienst grondgebiedzaken van 29 februari 2024 is er
    een belasting verschuldigd voor de aanvraag van conformiteitsattesten voor woningen in uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen en het besluit van de Vlaamse Regering betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen dd. 12/07/2013. Deze belasting bedraagt:

    *90,00 euro voor een zelfstandige woning

    *90,00 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 15,00 euro per kamer met een maximum van 1775 euro per gebouw

    Volgens het besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2023 kunnen gemeenten vanaf 1 juni 2024 een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Het is niet langer toegelaten een belasting aan te rekenen voor de aanvraag of de aflevering van conformiteitsattesten. De Vlaamse regering trekt in haar besluit van 8 december 2023 het maximale bedrag dat de gemeente mag aanrekenen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken op tot de werkelijke kostprijs, met een maximum van 200 euro. Dit bedrag zal jaarlijks geïndexeerd worden en voor de eerste maal op 1 januari 2025.
    Gemeenten dienen hun gemeentelijke reglement dat de vergoeding voor het conformiteitsattest regelt, aan te passen tegen 1 juni 2024, zo niet kan er geen vergoeding meer gevraagd worden.

    De gemeente mag volgens het Besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2023 niet langer een vergoeding aanrekenen voor het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring. Dit zorgt ervoor dat er voor bewoners geen financiële drempels worden ingebouwd om woningkwaliteitsproblemen te signaleren en aan de houders van het zakelijk recht geen onredelijke vergoedingen worden gevraagd.
    De houder van het zakelijk recht zal dus enkel een vergoeding moeten betalen bij hercontroles en bij zijn aanvraag tot afgifte van een conformiteitsattest in zoverre het conformiteitsonderzoek ook effectief wordt uitgevoerd.

    De vergoeding wordt gevraagd per onderzochte woning en dus per opgemaakt technisch verslag.
    Voor een kamerwoning is dit dus een vergoeding per kamer.

    Daarom worden de bepalingen over de aanvraag van conformiteitsattesten in artikel 3 §2 en de vrijstellingen in artikel 5 f. van het belastingreglement op de administratieve prestaties door de gemeentelijke dienst grondgebiedzaken aangepast en wordt de belasting met ingang van 1 juni 2024 geheven voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Het belastingtarief blijft ongewijzigd.

Patrimonium

  • Het gemeentebestuur is eigenaar van het perceel grond aan de Eekhoekstraat - deel van de oude spoorwegbedding van spoorlijn 56 - kadastraal gekend Waasmunster, 1ste Afdeling Sectie A nr 1008/02B.

    Het perceel is momenteel in gebruik als weg

    In 2019 heeft Air Liquide Industries Belgium NV in voornoemd perceel een ondergrondse leiding voor het vervoer van gassen aangelegd maar heeft hiervoor geen overeenkomst tot vestiging van erfdienstbaarheid gesloten.

    Air Liquide vraagt nu om hiervoor een erfdienstbaarheidsovereenkomst af te sluiten.

    Air Liquide betaalt alle kosten die verbonden zijn aan de akte en de gemeente heeft vrije notariskeuze.

    De gemeente ontvangt voor deze ondergrondse erfdienstbaarheid 380,50 euro (5 euro * 76,10meter).

    Air Liquide verbindt zich er toe om eventuele meerkosten die ontstaan bij infrastructuurwerken door de aanwezigheid van de ondergrondse leiding integraal te vergoeden.

    Er wordt voorgesteld aan de Gemeenteraad om een erfdienstbaarheid te verlenen aan Air Liquide  voor de aanleg en onderhoud van een pijpleiding voor het vervoer van gassen in het perceel grond aan de Eekhoekstraat - oude spoorwegbedding kadastraal gekend Waasmunster, 1ste Afdeling Sectie A nr 1008/02B volgens de voorwaarden en modaliteiten bepaald in het ontwerp van overeenkomst in bijlage bij dit besluit

Werken, leveringen en diensten

  • Door studiebureau S.Bilt werd een bestek opgemaakt voor de opdracht omgevingswerken site De Meermin/gemeentehuis en Kerkplein.

    Het dossier omvat ondermeer:

    - de aanleg parking

    - aanleg fiets/voetgangersdoorsteek van Kerkplein tet Meermin

    - aanleg fiets/voetgangersverbinding met de Marollenstraat

    - groenaanleg incl 2 petanquepleinen 

    - speeltuig op de locatie waar nu petanqueplein ligt op de site de Meermin

    - aanleg toegangsweg tbh Scheldecub tevens brandweerweg site

    - aanpassen fietsenstalling

    -....

Omgeving

  • De Raad,

    De gemeente is in toepassing van artikel 13 §4 van het Decreet houdende de gemeentewegen verplicht een rooilijnplan op te maken en een publiek recht van doorgang te vestigen als het dertigjarig publiek gebruik is vastgesteld in een uitvoerbare rechterlijke uitspraak.

    Bij vonnis A.R.20/537/A van 23 december 2021 van de elfde kamer van de Rechtbank van eerste aanleg te Dendermonde werd het dertigjarig publiek gebruik van de wegen tussen de Potaardestraat, de Nijverheidslaan en de voetwegen 52 en 53 vastgesteld

    In uitvoering van voornoemd vonnis gaf het College van Burgemeester en Schepenen opdracht aan landmeter-expert Philippe De Wilde te Nieuwkerken-Waas een rooilijnplan van deze wegenis op te maken. 

    De gemeenteraad heeft in zitting van 28 maart 2024 het rooilijnplan "Potaardewegel" definitief vastgesteld.

    In toepassing van artikel 36 van het Decreet houdende de gemeentewegen kan de gemeente een gemeentelijk reglement opmaken voor de toegang, het gebruik of het beheer van gemeentewegen.

    Het is noodzakelijk de Potaardewegel, die een openbaar karakter heeft, voor te behouden voor niet gemotoriseerd verkeer met uitzondering voor de aangelanden en hiervoor de nodige signalisatie te plaatsen.

Onderwijs

  • De gemeenten die sociale voordelen verlenen aan scholen van het eigen schoolbestuur, zijn decretaal verplicht dezelfde voordelen toe te kennen aan de scholen van de andere schoolbesturen, gelegen op hun grondgebied als die erom verzoeken. Zij mogen geen enkel onderscheid maken tussen de leerlingen, welke scholen die ook bezoeken.

    Met sociale voordelen wordt in het decreet bedoeld:

    1° het ochtend- en avondtoezicht buiten de periode van normale aanwezigheid van de leerlingen;
    2° het middagtoezicht voor de tijdsduur van maximaal één uur;
    3° het ter beschikking stellen van de voor het publiek toegankelijke gemeentelijke infrastructuur, met uitzondering van de roerende en onroerende goederen die uitsluitend bestemd zijn voor de organisatie van het gemeentelijk onderwijs;
    4° de kosten van de toegang tot het zwembad voor de leerlingen lager onderwijs, indien het zwembad niet behoort tot de gemeentelijke sportinfrastructuur vermeld in punt 3°. De kosten verbonden aan het verstrekken van één schooljaar gratis zwemmen, waar elke leerling lager onderwijs recht op heeft, worden niet als sociaal voordeel beschouwd;
    5° het leerlingenvervoer in het basisonderwijs.

    In onze gemeente gaat het concreet dus over de voor- en naschoolse kinderopvang en middagbewaking. De decreetgever voorziet per leerling per schooljaar 4,34 euro om het middagtoezicht te organiseren; deze werkingsmiddelen worden rechtstreeks aan de scholen gestort; het is opportuun om bij de afrekening van de tussenkomsten voor het middagtoezicht i.h.k.v. de sociale voordelen rekening te houden met deze middelen en deze in mindering te brengen van de totaalfactuur van de inrichtende machten die verzoeken om dit sociale voordeel.

    In elke school die een beroep wenst te doen op het sociale voordeel dient aan de ouders een remgeld te worden aangerekend. Op dit remgeld worden wel enkele sociale correcties toegepast.

Aangevraagd punt

Mondelinge vragen