Thu 23/09/2021 - 19:30 De Meermin
Mevrouw Marina Maes (bijgestaan door advocaat Dirk Abbeloos, met kantoor te Sint-Gillislaan 117 te 9200 Dendermonde) vraagt met een verzoekschrift aan de gemeenteraad om over te gaan tot “vrijwaring en herwaardering van een in onbruik geraakte gemeenteweg”, te weten de voetweg 49 volgens het tracé dat beschreven staat in de Atlas van de Buurtwegen. Dit verzoekschrift werd door het gemeentebestuur ontvangen op 14 juni 2021.
Mevrouw Marina Maes (bijgestaan door advocaat Dirk Abbeloos, met kantoor te Sint-Gillislaan 117 te 9200 Dendermonde) vraagt met een verzoekschrift aan de gemeenteraad om over te gaan tot “vrijwaring en herwaardering van een in onbruik geraakte gemeenteweg”, te weten de voetweg 51 volgens het tracé dat beschreven staat in de Atlas van de Buurtwegen. Dit verzoekschrift werd door het gemeentebestuur ontvangen op 14 juni 2021.
Mevrouw Marina Maes (bijgestaan door advocaat Dirk Abbeloos, met kantoor te Sint-Gillislaan 117 te 9200 Dendermonde) vraagt met een verzoekschrift aan de gemeenteraad om over te gaan tot “vrijwaring en herwaardering van een in onbruik geraakte gemeenteweg”, te weten de voetweg 52 volgens het tracé dat beschreven staat in de Atlas van de Buurtwegen. Dit verzoekschrift werd door het gemeentebestuur ontvangen op 14 juni 2021.
Mevrouw Marina Maes (bijgestaan door advocaat Dirk Abbeloos, met kantoor te Sint-Gillislaan 117 te 9200 Dendermonde) vraagt met een verzoekschrift aan de gemeenteraad om over te gaan tot “vrijwaring en herwaardering van een in onbruik geraakte gemeenteweg”, te weten de voetweg 78 volgens het tracé dat beschreven staat in de Atlas van de Buurtwegen. Dit verzoekschrift werd door het gemeentebestuur ontvangen op 14 juni 2021.
Mevrouw Marina Maes (bijgestaan door advocaat Dirk Abbeloos, met kantoor te Sint-Gillislaan 117 te 9200 Dendermonde) vraagt met een verzoekschrift aan de gemeenteraad om over te gaan tot “vrijwaring en herwaardering van een in onbruik geraakte gemeenteweg”, te weten de voetweg 75 volgens het tracé dat beschreven staat in de Atlas van de Buurtwegen. Dit verzoekschrift werd door het gemeentebestuur ontvangen op 14 juni 2021.
Het decreet lokaal bestuur stelt dat er minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikel 263 van het decreet lokaal bestuur schrijft voor dat de opvolgingsrapportering minstens volgende elementen dient te bevatten:
De raad dient haar deel van de geïntegreerde jaarrekening vast te stellen.
De voorliggende jaarrekening voldoet aan de wettelijke bepalingen.
De geïntegreerde jaarrekening met bijlagen werd aan de raadsleden bezorgd binnen de wettelijk voorziene termijnen.
De OCMW raad heeft haar deel van de geïntegreerde jaarrekening vastgesteld. De gemeenteraad dient deze goed te keuren.
De voorliggende jaarrekening voldoet aan de wettelijke bepalingen.
De jaarrekening met bijlagen werd aan de raadsleden bezorgd binnen de wettelijk voorziene termijnen.
In de Wareslagestraat komt een nieuwe verkaveling. De straat is openbaar domein en dient een nieuwe straatnaam te krijgen.
In de gemeenteraad van 25/03/2021 werd de naam “Pepercoornedreef” voorlopig aanvaard.
Na de bekendmaking werd 1 bezwaar ingediend.
Het college besliste, in navolging van dit bezwaar, om opnieuw advies te vragen aan de vrijetijdsraad.
Voorstel vrijetijdsraad: Waselakehof.
Om de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken stelt de Vlaamse Overheid voor om met de lokale besturen de handen in elkaar te slaan. Aan de hand van concrete herkenbare "werven" wil men inzetten op een krachtdadig beleid. Er wordt ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak.
De vier "werven" die aan bod komen zijn:
- Laten we een boom opzetten (thema groen en natuur)
- Verrijk je wijk (energie)
- Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar (mobiliteit)
- Water het nieuwe goud (hemelwater)
Binnen elke werf zijn er een aantal doelstellingen vooropgesteld waar naar zal worden toegewerkt.
Interwaas heeft zich geëngageerd om net als voor het burgemeestersconvenant om naast een coördinerende en ondersteunende rol ook een aantal actiepunten op te nemen.
De gemeenten die sociale voordelen verlenen aan scholen van het eigen schoolbestuur, zijn decretaal verplicht dezelfde voordelen toe te kennen aan de scholen van de andere schoolbesturen, gelegen op hun grondgebied als die erom verzoeken. Zij mogen geen enkel onderscheid maken tussen de leerlingen, welke scholen die ook bezoeken.
Met sociale voordelen wordt in het decreet bedoeld:
1° het ochtend- en avondtoezicht buiten de periode van normale aanwezigheid van de leerlingen;
2° het middagtoezicht voor de tijdsduur van maximaal één uur;
3° het ter beschikking stellen van de voor het publiek toegankelijke gemeentelijke infrastructuur, met uitzondering van de roerende en onroerende goederen die uitsluitend bestemd zijn voor de organisatie van het gemeentelijk onderwijs;
4° de kosten van de toegang tot het zwembad voor de leerlingen lager onderwijs, indien het zwembad niet behoort tot de gemeentelijke sportinfrastructuur vermeld in punt 3°. De kosten verbonden aan het verstrekken van één schooljaar gratis zwemmen, waar elke leerling lager onderwijs recht op heeft, worden niet als sociaal voordeel beschouwd;
5° het leerlingenvervoer in het basisonderwijs.
In onze gemeente gaat het concreet dus over de voor- en naschoolse kinderopvang en middagbewaking. De decreetgever voorziet per leerling per schooljaar 4,34 euro om het middagtoezicht te organiseren; deze werkingsmiddelen worden rechtstreeks aan de scholen gestort; het is opportuun om bij de afrekening van de tussenkomsten voor het middagtoezicht i.h.k.v. de sociale voordelen rekening te houden met deze middelen en deze in mindering te brengen van de totaalfactuur van de inrichtende machten die verzoeken om dit sociale voordeel.
In elke school die een beroep wenst te doen op het sociale voordeel dient aan de ouders een remgeld te worden aangerekend. Op dit remgeld worden wel enkele sociale correcties toegepast.
Als gevolg van wijzigingen van de regelgeving op Vlaams niveau wordt er een nieuwe functionerings- en evaluatiecyclus ingevoerd voor de gemeentelijke scholen. Deze procedure werd afgestemd op het niveau van onze scholengemeenschap. De basis voor deze procedure is de functiebeschrijving. Deze is voortaan gereduceerd tot de kerntaken en algemeen per ambt (t.o.v. individueel in het verleden).
Samen met het nieuwe evaluatiereglement dat in deze zitting voorligt is het noodzakelijk ook de (algemene) functiebeschrijvingen vast te stellen.
Naar aanleiding van de corona-maatregelen genomen door de hogere overheid kunnen verenigingen evenementen organiseren met gebruik van een covid safe ticket. De lokale veiligheidsraad dient haar toestemming te geven voor evenementen op het grondgebied van Waasmunster.
De lokale veiligheidsraad is van oordeel is dat een erkende securityfirma nodig is om iemand de toegang tot een evenement te kunnen ontzeggen. Dit brengt een aanzienlijke kost met zich mee voor de vereniging, vaak een grote hap uit het budget/de winst is.
Omdat het van belang is voor de veiligheid en gezondheid in onze gemeente en omdat het belangrijk is om de lokale verenigingen zo goed als mogelijk te ondersteunen stel ik voor om als bestuur de helft van deze kost op te nemen. Er is ongetwijfeld budget vrijgekomen door het uitstel van de opening van de Meermin en het samen organiseren met de Nieuwjaarsreceptie.