Terug
Gepubliceerd op 20/04/2022

Besluit  gemeenteraad

do 28/04/2022 - 19:30

Aangevraagde punten : Burgerbudget: duiding en voorwaarden (aangevraagd door raadslid De Beule)

Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
Jurgen Bauwens, burgemeester
Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
Rik Daelman, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Yves Heylen, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
Bram Collier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Dominique Roelandt, raadslid

In haar inspiratienota ”Zorgzame Buurt” benadrukt de Vlaamse regering het belang van een warme, hechte buurt waar mensen elkaar kennen en elkaar helpen. De regering wil buurtprojecten aanmoedigen en zelfs subsidiëren. Ook provinciale initiatieven, zoals het Plattelandsloket of Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, moedigen lokale besturen aan dit te organiseren.

Juridisch kader

Het bestuur stelt zich in verschillende onderdelen van haar meerjarenplan de zorg voor het welzijn van de burgers en het leefmilieu centraal en schuift daarin expliciet een duurzaam leven en respect voor het klimaat en leefmilieu (BD-6) en zorgzaam en gezond samenleven naar voor (BD-8). Deze lovenswaardige doelstellingen kunnen door concrete, eenvoudige en niet noodzakelijk dure maatregelen ondersteund worden. Het ter beschikking stellen van burgerbudgetten is een ideale benadering om deze doelen te realiseren.

Daartoe is het noodzakelijk om een reglement op te stellen i.v.m. de toekenning en de aanwending van deze burgerbudgetten.

Stemming over het amendement
Aanwezig: Yari Van Kaer, Jurgen Bauwens, Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Tom Baert, Rik Daelman, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Yves Heylen, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, Bram Collier
Voorstanders: Jurgen Bauwens, Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Tom Baert, Rik Daelman, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Yves Heylen, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, Yari Van Kaer
Onthouders: Renaat Decorte
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 1 onthouding
Publieke stemming
Aanwezig: Yari Van Kaer, Jurgen Bauwens, Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Tom Baert, Rik Daelman, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Yves Heylen, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, Bram Collier
Voorstanders: Jurgen Bauwens, Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Tom Baert, Rik Daelman, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Yves Heylen, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, Yari Van Kaer
Onthouders: Renaat Decorte
Resultaat: Met 19 stemmen voor, 1 onthouding
Besluit

De gemeenteraad keurt het onderstaande reglement Burgerbudget Waasmunster goed.

De raad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit.


Artikel 1. Kader en doel.
Het gemeentebestuur heeft bij de opmaak van haar meerjarenplan 2020-2025 de ambitie geuit, een aanmoedigend en zorgzame gemeentelijke samenleving te realiseren. De introductie van burgerbudgetten is daar alvast een aanzet toe.

Het gemeentebestuur beseft dat het dit beter kan realiseren samen met de burgers. Burgers, middenveldorganisaties, kennisinstellingen, scholen... moeten allemaal samenwerken om deze uitdaging succesvol te realiseren.


Via cultuur, sport en jeugd zijn er al diverse bestaande subsidiereglementen voor verenigingen. Dit reglement wil een aanvulling geven aan de bestaande reglementen. Initiatieven die reeds in aanmerking komen voor een subsidiëring binnen de andere bestaande reglementen komen dus niet in aanmerking voor dit reglement.

 

Het burgerbudget wil de creativiteit van de individuele burger, buurt of vereniging aanspreken om een innovatieve verandering aan te brengen in het Waasmunsterse leven.

 

Het burgerbudget wil burgers samenbrengen rond maatschappelijke thema’s en wil hen financieel ondersteunen om zelf het heft in handen te nemen om een maatschappelijke en/of milieumeerwaarde te creëren. Om het draagvlak te vergroten blijft de gehele bevolking bij de verdere stappen betrokken en kunnen de bewoners zelf stemmen op hun favoriete projectvoorstellen.


Artikel 2. Doelgroep
De volgende personen en organisaties kunnen een projectvoorstel indienen:
• Natuurlijke personen gedomicilieerd in Waasmunster. Als de aanvrager minderjarig is moet een ouder of wettelijke vertegenwoordiger het aanvraagformulier ook ondertekenen waardoor deze zich verbindt alle bepalingen van het reglement na te leven en de minderjarige te begeleiden in de loop van de volledige procedure.
• Feitelijke verenigingen waarvan de verantwoordelijke natuurlijke persoon gedomicilieerd is in Waasmunster en waarbij hun activiteiten plaatsvinden op het grondgebied van Waasmunster en gericht zijn aan de inwoners van Waasmunster.
• Rechtspersonen zonder winstoogmerk die hun maatschappelijke zetel hebben in Waasmunster en waarbij haar activiteiten plaatsvinden op het grondgebied van Waasmunster en die gericht zijn aan de inwoners van Waasmunster.

 

Eén persoon, één vereniging of één rechtspersoon kan maximaal één projectvoorstel indienen per lanceringsoproep. Personen die in persoonlijke naam een project indienen, kunnen geen vertegenwoordiger zijn van een feitelijke vereniging of rechtspersoon die een project indienen en omgekeerd. De indiener is tegelijk de begunstigde. Kortom, de indiener en de begunstigde moeten dezelfde persoon, vereniging of rechtspersoon zijn.

 

Artikel 3. Begroting

1. Voor het burgerbudget wordt in de legislatuur 2020-2025 jaarlijks een bedrag voorzien van 10.000 euro. Het best scorende project krijgt het gevraagde budget en kan uitgevoerd worden. Het resterende budget wordt over de volgende hoogst gerangschikte projecten verdeeld, op voorwaarde dat dit restbedrag volstaat om nog extra projecten te financieren.

 

2. De toelage kan niet aangewend worden voor (onkosten)vergoedingen die niet rechtstreeks aan het project verbonden zijn (zoals verplaatsingskosten, kosten gemaakt tijdens vergaderingen over het project…).


Artikel 4. Bekendmaking en voorwaarden
1. Via de gemeentelijke website, het gemeentelijk infoblad en de verschillende sociale mediakanalen wordt het project toegelicht aan de inwoners van Waasmunster.

 

2. Projecten moeten voldoen aan volgende voorwaarden :

* Vernieuwende projectvoorstellen die bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen van het meerjarenplan en/of het Klimaatplan 2030 komen in aanmerking.

* De projectvoorstellen leveren een maatschappelijke meerwaarde op voor de Waasmunsterse gemeenschap.
* Het project moet kaderen binnen de bevoegdheden van het gemeentebestuur.

* Het project mag niet in conflict zijn met het meerjarenplan van het gemeentebestuur.

* Het project mag van het gemeentebestuur geen andere subsidies ontvangen.

* Voor het project mag een maximale toelage van 5.000 euro worden gevraagd. Dit mag vrij worden aangevuld met eigen middelen.

* Het project, ingediend voor 2023 moet kunnen worden uitgevoerd tegen ten laatste 31 december 2023. Deze logica herhaalt zich ook voor de daaropvolgende jaren in de huidige legislatuur.

* Het project mag niet van volgende aard zijn:

o levensbeschouwelijk evenement

o commerciële activiteit

o activiteit met een politiek doeleinde

o fondsenwerving

* Een project kan slechts eenmaal per legislatuur een toelage ontvangen.

* Deze voorwaarden zijn cumulatief.

 

Artikel 5: Aanvraag

De projectvoorstellen kunnen telkens ingediend worden tot en met 25 december via de gemeentelijke website www.waasmunster.be of, wanneer men niet over toegang tot het internet beschikt of hier onvoldoende kennis van heeft, via een invulformulier dat bij het lokaal bestuur kan worden opgevraagd.

 

Artikel 6: Eerste selectie

Na controle op het wettelijk kader en de ingediende financiële raming van het project, neemt het lokaal bestuur telkens uiterlijk op 1 februari contact op met de indieners van de projectvoorstellen om feedback te geven. Projecten die niet voldoen aan de voorwaarden zullen niet weerhouden worden. Projecten die wel aan de criteria voldoen, stromen door naar het wedstrijdgedeelte.

 

 

Artikel 7: Stemming weerhouden projecten

1. Er wordt vanuit drie groepen gestemd op de verschillende projecten: de stemmen van het college van burgemeester en schepenen, de stemmen van de leden van de verschillende gemeentelijke adviesraden en de stemmen van het publiek zijn goed voor elk 1/3 van de score. Het publiek kan zijn stem uitbrengen via een invulformulier op de gemeentelijke website, waar ook de verschillende projecten worden voorgesteld. Vanuit elke adviesraad (5 deelraden vrije tijd, landbouwraad, milieuraad, gecoro en Ondernemend Waasmunster) wordt 1 vertegenwoordiger afgevaardigd in de dialoogkamer van de adviesraden die een beslissing zal nemen namens de adviesraden.

 

2. Elke groep kan voor maximaal drie projecten stemmen, in de vorm van een top-drie: 50 punten voor de eerste plaats, 30 punten voor de tweede plaats en 20 punt voor de derde plaats. In het geval er slechts op één project gestemd wordt, krijgt dit project 50 punten. In het geval er op twee projecten gestemd wordt, krijgt het project op de eerste plaats 50 punten en het project op de tweede plaats 30 punten.

 

3. Voor de publieksstemming kunnen enkel inwoners van Waasmunster ouder dan 16 jaar, en enkel na registratie, hun stem uitbrengen.

 

4. De stemperiode loopt van 15 februari tot en met 15 maart.

 

5. De bekendmaking van de uitslag gebeurt via de diverse gemeentelijke communicatiekanalen.

 

Artikel 8. Mogelijke beoordelingscriteria
De beoordeling van de ontvankelijk verklaarde projecten gebeurt door het college van burgemeester en schepenen, de dialoogkamer van de adviesraden en door het publiek. Deze jureringsprocessen gebeuren onafhankelijk van elkaar.
Mogelijke beoordelingscriteria zijn:

1 IMPACT.
In welke mate draagt het projectvoorstel concreet bij aan de realisatie van de doelstellingen die bepaald zijn in dit reglement? In welk mate heeft het project een positieve impact?

2 REALISEERBAARHEID.
In welke mate zijn de doelstellingen, (financiële) middelen, het plan van aanpak (incl. timing) voldoende duidelijk omschreven? In welke mate is het project door de indieners zelf op voldoende autonome wijze realiseerbaar op korte termijn (binnen één jaar na toekenning van het burgerbudget)?

3 DUURZAAMHEID.
Voorzien in de behoeften van het heden zonder de behoeften van andere mensen (plaats), onze kinderen en kleinkinderen (tijd) en het lokale en globale ecosysteem (planeet) in gevaar te brengen.

4 SAMENWERKING & PARTICIPATIE.
In welke mate stimuleert het projectvoorstel samenwerking en partnerschappen tussen verschillende organisaties al dan niet over verschillende sectoren heen (ondernemingen, middenveldorganisaties, verenigingen, kennisinstellingen, scholen, buurtcomités, ...). Maar ook in welke mate richt het project zich tot participatie van verschillende doelgroepen (bv. kansengroepen, kinderen & jongeren, ouderen, ...)?

5 VERNIEUWEND KARAKTER.
In welke mate is het projectvoorstel vernieuwend en innovatief voor Waasmunster (bv. op het gebied van een product, dienst, partnerschap, bereikte doelgroep, ...)?

6 MULTIPLICATOREFFECT.
In welke mate kan het project overgenomen worden in andere wijken, organisaties, ... of uitgebreid worden naar andere doelgroepen?

 

 

Artikel 9. Rangschikking en uitvoering van de weerhouden projecten

1. Het best scorende project krijgt het gevraagde budget met een maximum van 5.000 euro en wordt uitgevoerd. Het resterende budget wordt over de volgende hoogst gerangschikte projecten verdeeld.

 

2. In het geval van een ex aequo is de stem van het publiek doorslaggevend, daarna de stem van de dialoogkamer en daarna de stem van het college van burgemeester en schepenen.

 

3. De vooropgestelde termijn voor uitvoering loopt van 1 april tot en met 31 december.

 

Artikel 10. Uitbetaling prefinanciering

Toegekende middelen kunnen enkel gebruikt worden voor de uitvoering van het project. Alle gemaakte kosten moeten worden aangetoond door bewijsstukken. De organisator ontvangt 50% van de toelage na toekenning en 50% na voorlegging van de nodige bewijsstukken van de gemaakte kosten. Indien een project niet of slechts gedeeltelijk wordt gerealiseerd, indien de toelage niet werd aangewend voor het doel waarvoor ze is toegekend of indien er fraude wordt vastgesteld, dan kan de gemaakte toelage terug gevorderd worden.

 

Artikel 11. Inwerkingtreding

Dit reglement treedt onmiddellijk in werking en geldt tot het einde van de huidige legislatuur.