Thu 28/04/2022 - 19:30 Polyzaal De Meermin
Vlaamse lokale besturen hebben steeds meer contractuele medewerkers. Zij krijgen na hun loopbaan een lager pensioen dan hun statutaire collega’s. Een aanvullend pensioen is dan ook niet meer dan billijk. In 2010 sloten de meeste Vlaamse lokale besturen zich aan bij een groepsverzekeringsovereenkomst van Belfius Insurance en Ethias, met het oog op het aanbieden van een tweede pensioenpijler aan de contractuele werknemers. In juni 2021 zegden Belfius Insurance en Ethias de lopende groepsverzekeringsovereenkomst echter op. VVSG onderzocht de verschillende opties en koos er voor om samen te werken met het reeds bestaande pensioenfonds van de provincie Antwerpen en de Antwerpse lokale besturen. Dit fonds, Provant, vormde zich daartoe om tot OFP Prolocus. Aan de raad wordt voorgesteld toe te treden tot OFP Prolocus teneinde te blijven voldoen aan de pensioenverplichtingen van het bestuur.
Het marktreglement wordt geactualiseerd rekening houdend met de gewijzigde wetgeving, met name het decreet van 24 februari 2017 en het BVR van 21 april 2017.
Het huidig reglement dateert van 2007.
De belangrijkste wijzigingen in de wetgeving zijn :
1. De termijn voor definitieve opzeg bedraagt nu 6 maanden (i.p.v. 1 jaar).
2. De gemeente kan zowel het aantal losse standplaatsen, de wijze van kandidaatstelling voor een losse standplaats (vooraf of ter plaatse) als de wijze van toewijzing van een losse standplaats zelf bepalen.
3. Voor de overdracht van een standplaats moet een ambulante handelaar zijn activiteiten niet meer stopzetten. Nieuwe voorwaarden worden in het reglement omschreven.
4. De categorie van standwerkers verdwijnt uit de regelgeving. Een gemeente kan eventueel de afspraken met standwerkers behouden en hen als aparte specialisatie blijven benaderen.
5. Een vacature is niet langer verplicht. Als gemeente kan men eerst zijn register van kandidaturen consulteren. Als in dit register geen geschikte kandidaat gevonden wordt, gaat men over tot publicatie van een vacature.
6. De bepalingen voor verkopen met niet-commercieel karakter (art 7) zijn vereenvoudigd. Bovendien kan de gemeente zelf bepalen wat occasioneel voor haar betekent.
Belangrijkste wijzigingen in het nieuw reglement
1. De categorie van standwerkers werd geschrapt (cf. wetgeving)
2. De bevoegdheden van de marktleider werden geëxpliciteerd
3. Een abonnement geldt voortaan voor onbepaalde duur
4. De opzegtermijn van een abonnement wordt verlengd van 3 naar 6 maanden (cf. wetgeving)
5. De procedure voor overdracht van een abonnement werd gewijzigd (cf. wetgeving)
6. De verplichte documenten van de marktkramer werden geëxpliciteerd
7. De weigeringsgronden voor een Machtiging ambulante handel op het openbaar domein werden in lijn gebracht met de Europese Dienstenrichtlijn
8. Een afdeling ‘Ambulante Handel op rondtrekkende wijze’ werd toegevoegd, met inbegrepen de beperking om te werken rond scholen bij openings-, middag-, en sluitingsuren.
Door enkele wissels bij de bestuursmeerderheid is het noodzakelijk om over te gaan tot een nieuwe aanduiding van gemeentelijke afgevaardigden in verschillende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en regionale verenigingen.
Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Lokeren, Moerbeke en Waasmunster dienden voor 31 oktober 2021 een voorstel van werkingsgebied voor de woonmaatschappij in, welk is goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 4 februari 2022 en de naam kreeg Waasland-West.
In de hierop volgende fase zal de Vlaamse Regering de onderlinge stemverhouding van de lokale besturen uit het werkingsgebied vastleggen. De Vlaamse Regering neemt zich voor om zo snel mogelijk een beslissing te nemen over de onderlinge verdeling van de stemrechten en wil daarvoor opnieuw steunen op het advies van de lokale besturen.
In de procedure tot vaststelling en wijziging van de stemverhoudingen, zoals voorzien in artikel 4.102/2 en 4.102/3 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (gecoördineerde versie van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 voor wat betreft het luik Woonmaatschappij) stelt de Vlaamse Regering de stemverhouding
vast op basis van de volgende objectieve criteria:
1° de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente;
2° de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente.
In de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (zie artikel 4.39/2, §2) is ook bepaald dat de gemeenten en OCMW's die in het werkingsgebied van de woonmaatschappij liggen en aandeelhouder zijn van die woonmaatschappij, samen altijd over meer dan 50% van het totale aantal stemrechten beschikken die verbonden zijn aan de
aandelen. Het besluit voorziet dat de Vlaamse Regering ook rekening kan houden met andere criteria die vermeld zijn in een advies van de gemeenteraad van een of meerdere gemeenten uit het werkingsgebied. De minister vraagt om uiterlijk vrijdag 13 mei 2022 het advies van het lokaal bestuur hierover te bezorgen a.d.h.v. een uittreksel van de beslissing van de gemeenteraad.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijke vertegenwoordiger goedkeuren.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijke vertegenwoordiger goedkeuren.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijke vertegenwoordiger goedkeuren.
Telkens een intergemeentelijk samenwerkingsverband een Algemene Vergadering organiseert, moet de gemeenteraad de agenda en het mandaat voor de gemeentelijke vertegenwoordiger goedkeuren.
Het gemeentebestuur is eigenaar van het perceel grond aan de Eekhoekstraat - deel van de oude spoorwegbedding van spoorlijn 56 - kadastraal gekend Waasmunster, 1ste Afdeling Sectie A nr 1008/02B.
Het perceel is momenteel in gebruik als weg
In 2019 heeft Air Liquide Industries Belgium NV in voornoemd perceel een ondergrondse leiding voor het vervoer van gassen aangelegd maar heeft hiervoor geen overeenkomst tot vestiging van erfdienstbaarheid gesloten.
Air Liquide vraagt nu om hiervoor een erfdienstbaarheidsovereenkomst af te sluiten.
Air Liquide betaalt alle kosten die verbonden zijn aan de akte en de gemeente heeft vrije notariskeuze.
De gemeente ontvangt voor deze ondergrondse erfdienstbaarheid 380,50 euro (5 euro * 76,10meter).
Er wordt voorgesteld aan de Gemeenteraad om een erfdienstbaarheid te verlenen aan Air Liquide voor de aanleg en onderhoud van een pijpleiding voor het vervoer van gassen in het perceel grond aan de Eekhoekstraat - oude spoorwegbedding kadastraal gekend Waasmunster, 1ste Afdeling Sectie A nr 1008/02B volgens de voorwaarden en modaliteiten bepaald in het ontwerp van overeenkomst in bijlage bij dit besluit
In de meerjarenplanning werd de opmaak van een gemeentelijk hemelwater- en droogteplan opgenomen. Samen met de rioolbeheerder (Rio-pact) werd de opdracht voor de opmaak van het plan voor de gemeente Waasmunster toevertrouwd aan Aquafin. Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betekent dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer. Bovendien zal ook de intensiteit van de buien toenemen waardoor buien met korte en intense neerslag zullen afgewisseld worden door langere, drogere periodes. Om te participeren op deze verandering wordt een gemeentelijk hemelwater- en droogteplan opgemaakt.
Aan de opmaak was een participatietraject gekoppeld. Alle gemeentelijk adviesraden werden geïnformeerd over de opmaak van het plan. De finale versie van het plan werd besproken met de leden van de Gecoro, milieuraad en landbouwraad. Ook Transitie werd betrokken in deze overlegmomenten. Aquafin verzorgde tevens al een toelichting in een gemeenteraadscommissie.
Op 06/01/2022 werd een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ingediend door Bosman Woningbouw, voor percelen langs de Grote Baan/Langenaardstraat, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie A, nrs. 1946D, 1947C, 1948D, 1951D2 en 1951W. De aanvraag omvat het verkavelen van deze percelen in 20 loten voor open (3), halfopen (12) en gesloten bebouwing (5) van eengezinswoningen, alsook de wegenis- en groenaanleg. Het ontwerpdossier voor de uit te voeren werken wordt aan de gemeenteraad voorgelegd. De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak der wegen.
De inkomsten, retributies en tarieven voor activiteiten van de vrijetijdsdiensten worden ingeboekt op het gemeentelijk budget.
De diensten cultuur, sport, jeugd en toerisme bieden immers activiteiten aan waarvoor deelnameprijzen worden gevraagd, waarvan sommige jaarlijks wijzigen.
Daarnaast bieden de diensten cultuur en toerisme artikelen te koop en in uitleen aan, waarvan sommige tarieven eveneens jaarlijks wijzigen.
De gemeenteraad dient de tarieven voor deze inkomsten vast te stellen, conform het decreet Lokaal Bestuur.
De tarieven voor de programmatie in theaterzaal De Meermin (seizoen 22-23) worden aan de volgende zitting van de gemeenteraad voorgelegd.
Ook de tarieven voor de bibliotheek worden samen met de aanpassingen van het bib-reglement an de volgende zitting van de gemeenteraad voorgelegd.
In haar inspiratienota ”Zorgzame Buurt” benadrukt de Vlaamse regering het belang van een warme, hechte buurt waar mensen elkaar kennen en elkaar helpen. De regering wil buurtprojecten aanmoedigen en zelfs subsidiëren. Ook provinciale initiatieven, zoals het Plattelandsloket of Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, moedigen lokale besturen aan dit te organiseren.
Voor zowel werkzoekenden als voor aanbieders van werk is het soms zoeken naar een naald in een hooiberg om een geschikte job of een passende kandidaat voor een vacature te vinden. Als lokaal bestuur kunnen we onze inwoners hierbij actief bijstaan. Zo zou de gemeente Waasmunster een lokale JobApp kunnen lanceren. Dit platform kan dan gratis gebruikt worden om eenvoudig bij lokale bedrijven of de middenstand een job te zoeken. Het gemeentebestuur kan bovendien twee jaar instaan voor de abonnementskosten.
Maar men kan via deze app ook vrijwilligers voor een vereniging vinden of een vacature aanbieden. Het platform is voor alle gebruikers gedurende de eerste twee jaar gratis, zowel voor de bedrijven, de verenigingen als de inwoners die op zoek zijn naar een nieuwe (deeltijdse) job of vrijetijdsbesteding. De kracht om op een laagdrempelige manier de noden van werkgevers en werknemers aan elkaar te koppelen, is een ontzettende troef van dergelijk systeem.
Met zulke samenwerking kan men ook de lokale economie in Waasmunster ondersteunen en een nieuwe manier bieden om openstaande vacatures in te vullen. Dankzij de minimale administratie maakt het platform solliciteren eenvoudiger voor werknemer én werkgever. Werkzoekenden, personeelsmedewerkers, verenigingen of de kleine zelfstandige die van de app gebruik wensen te maken, kunnen tijdens een digitale infosessie de werking van de app leren kennen.