Terug
Gepubliceerd op 20/04/2022

Besluit  gemeenteraad

do 28/04/2022 - 19:30

Goedkeuring hemelwater- en droogteplan voor de gemeente Waasmunster.

Aanwezig: Yari Van Kaer, voorzitter van de raad
Jurgen Bauwens, burgemeester
Petra Verstappen, Ilse Poppe, Guido De Cock, Tom Baert, schepenen
Rik Daelman, Agnes Dierick, Kelly Van Nieuland, Renaat Decorte, André De Maere, Bart Waterschoot, Werner De Nijs, Cecile Van Havermaet, Yves Heylen, Annelies Fierens, Aurélie Willaerts, Luc Maes, Steven Van Oost, Gustaaf De Beule, raadsleden
Bram Collier, algemeen directeur
Verontschuldigd: Dominique Roelandt, raadslid

In de meerjarenplanning werd de opmaak van een gemeentelijk hemelwater- en droogteplan opgenomen. Samen met de rioolbeheerder (Rio-pact) werd de opdracht voor de opmaak van het plan voor de gemeente Waasmunster toevertrouwd aan Aquafin. Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betekent dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer. Bovendien zal ook de intensiteit van de buien toenemen waardoor buien met korte en intense neerslag zullen afgewisseld worden door langere, drogere periodes. Om te participeren op deze verandering wordt een gemeentelijk hemelwater- en droogteplan opgemaakt.

Aan de opmaak was een participatietraject gekoppeld. Alle gemeentelijk adviesraden werden geïnformeerd over de opmaak van het plan. De finale versie van het plan werd besproken met de leden van de Gecoro, milieuraad en landbouwraad. Ook Transitie werd betrokken in deze overlegmomenten. Aquafin verzorgde tevens al een toelichting in een gemeenteraadscommissie.

Juridisch kader

De gemeente en Rio-Pact, als rioolbeheerder, hebben het initiatief genomen om voor het grondgebied een hemelwaterplan op te maken en liet zich hierin ondersteunen door Aquafin.

Door de klimaatverandering worden we geconfronteerd met een gewijzigd neerslagpatroon. Voor Vlaanderen betekent dat meer regen in de winter en minder neerslag in de zomer. Bovendien zal ook de intensiteit van de buien toenemen waardoor buien met korte en intense neerslag zullen afgewisseld worden door langere, drogere periodes. Om hiermee om te gaan zal het belangrijk zijn om ruimte te geven aan water.

In dit hemelwater- en droogteplan wordt ingezoomd op deze watergebonden problematiek (overlast en droogte) in de gemeente Waasmunster.

Het omgaan met water wordt verduidelijkt aan de hand van de Ladder van Lansinck: ontharden, hergebruiken, infiltreren, bufferen, vertraagd afvoeren. Dit en andere principes staan centraal in het voorgestelde beleid.

Gezien de grote verschillen in biotische omstandigheden, kan het grondgebied van Waasmunster opgedeeld worden in drie deelgebieden: de Durmevallei, de Cuesta en het open gebied Ruiter. Voor elk deelgebied is er een eigen specifieke visie op hoe er omgegaan moet worden met hemelwater en droogte.

Bij het ontwerpen van nieuwe ontwikkelingen met zo weinig mogelijk verharding is het belangrijk om rekening te houden met het hoge infiltratievermogen van de ondergrond. Wanneer dit toch niet voldoet en er buffering nodig is, kan er overgegaan worden tot het plaatsen van schotten om te bufferen en vertraagd af te voeren, eerder dan een bufferbekken aan te  leggen.

Op private en openbare  terreinen is het uiterst belangrijk om te ontharden en het water ter plaatse te houden. Hiertoe worden verschillende handvaten aangereikt, van hergebruik tot  het aanplanten van vegetatie, over  waterdoorlatende verharding  naar  groendaken.

 

Toepasselijke wetgeving:

- het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017

- het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 (Waterwetboek)

- besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

- het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne, zoals gewijzigd

- de Europese kaderrichtlijn Water - het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en de bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen 

Besluit

Artikel 1 Het hemelwaterplan voor de gemeente Waasmunster, opgemaakt door Aquafin, en toegevoegd aan dit besluit wordt goedgekeurd.

Artikel 2 Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de praktische uitwerking van het hemelwaterplan en om de maatregelen te realiseren ter gelegenheid van de uitvoering van toekomstige riolerings- en wegenwerken alsook bij de beoordeling van plannen en ontwikkelingen van derden.

Artikel 3 Het college van burgemeester en schepenen zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Rio-pact, Aquafin en de betrokken actoren

Artikel 4 Het college zal communiceren over het beleidsplan en ter beschikking stellen op de gemeentelijke website